Економија

Учинили услугу Кини: Ко ће највише профитирати од ограничења цене руске нафте

Са овим такозваним лимитом цена, подстицај за произвођаче да продају шта могу и што мање улажу је још већи, а то може да изазове много више цене нафте у будућности, каже Данијел Лакал
Учинили услугу Кини: Ко ће највише профитирати од ограничења цене руске нафте© Pexels

Увођење горње границе цена руске нафте од стране земаља Групе 7 (Г7) носи много грешака и корисно је за Кину, јер ће моћи да купује енергију од Русије са великим попустом, рекао је за "Епох тајмс" главни економиста Тресисовог фонда Данијел Лакал.

Лакал оцењује да постоји много грешака у поменутом договору Г7, а први је да он уопште не штети Русији.

Ројтерс пише да ће мере које је успоставила Г7 омогућити земљама које нису чланице ЕУ да наставе да увозе руску сирову нафту морским путем, али ће осигуравајућим компанијама онемогућити да рукују танкерима са нафтом из Руске Федерације широм света.

То значи да ће Кина моћи да купује више руске нафте уз велики попуст, док ће руски државни нафтни гигант "Росњефт" наставити да остварује веома здрав принос. Такође, наводи Лакал, тешко ће се доћи и до нижих цена нафте.

Увођењем горње границе цена земље Г7 створиле су непотребно и вештачко дно старим ценама и "нису желели да разумеју" зашто су се цене нафте промениле у години за нама. Г7, је, такође, учинио готово немогућим да цене достигну право дно, ако дође до кризе у потражњи, додао је економиста.

Са друге стране, Кина ће обезбедити дугорочно снабдевање по атрактивној цени и моћи ће да продаје рафинисане производе на глобалном нивоу са већим маржама. "Синопек" и "Петрочајна" ће пронаћи довољно могућности на глобалном тржишту да обезбеде боље марже за своје производе, док истовремено имају загарантовано приступачно снабдевање у изазовној економској ситуацији.

"Када читам вести о 'граничним ценама', питам се да ли су ове бирократе икада радиле у глобалној конкурентској индустрији. Можда и нису, али сигурно запошљавају хиљаде 'стручњака' који су им можда рекли да је ово паметна идеја, али то је смеће", оценио је Лакал.

Истиче да владе земаља чланица Г7 настављају да намећу препреке инвестицијама у енергију, а да енергетски сектор већ пати због недовољно улагања које је, према подацима "Морган Стенлија" изазвало трошкове од 600 милијарди долара годишње. Са овим такозваним лимитом цена, подстицај за произвођаче да продају шта могу и што мање улажу је још већи, а то може да изазове много више цене нафте у будућности, каже Лакал.

Наводи да је Г7 увођењем горње границе цена можда изазвала "повећавање зависности од ОПЕК-а и Русије, уместо да га смањи".

"Понављам оно што говорим месецима: Владе развијених економија одводе своје земље од скромне зависности од Русије до масовне зависности од Кине и Русије", закључио је Лакал.

image