Свет

РТ Балкан открива: Ко су власници медија и олигарси због којих Шолц шаље тенкове Кијеву

Мексички председник оптужио је медије иза којих стоје олигарси да подстичу и продужавају сукоб у Украјини. Ко стоји иза тих медија?
РТ Балкан открива: Ко су власници медија и олигарси због којих Шолц шаље тенкове Кијевуwww.globallookpress.com © Matteo Nardone/Keystone Press Agency

Председник Мексика Андрес Мануел Лопез Обрадор прокоментарисао је да је одлука немачког канцелара Олафа Шолца да пошаље тенкове Украјини била против воље народа и донета на подстицај медија.

"Моћ медија користе олигархије широм света да потчине владе", рекао је Лопез Обрадор. "На пример, Немачка није желела да се превише меша у сукоб у Украјином али је противно ставу већине Немаца, а на подстицај медија, то ипак урадила", додао је.

Изјава мексичког председника бацила је светло на питање ко су заправо власници утицајних светских медија, и каква је њихова улога у сукобу у Украјини.

Претрага јавно доступних извора показује, тако да је најтиражнији дневни лист у Немачкој, "Билд", у власништву "Аксел Шпрингер" групе (која је некада имала удео у "Блицу"). Међу "вредностима" ове медијске компаније, иначе, налази се и "промовисање трансатлантског савезништва Сједињених Америчких Држава и Европе".

Већински власник "Аксел Шпрингер" групе је амерички инвестициони фонд ККР (исти онај који има "значајан мањински удео" у Јунајтед групи која је, поред осталог, власник Н1 и Нове С).

"Аксел Шпрингер" и ККР су, такође, власници "Бизнис инсајдера", као и низа других медија.

Међу главним власницима ККР-а су три америчке инвестиционе компаније "БлекРок", "Вангард група" и "Стејт стрит" (ССгА) које су и власници других водећих светских медијских кућа, показују подаци Харвардовог индекса власништва мејнстрим медија.

Па је тако, на пример, власник "Фокса", "Волстрит џорнала", "Њујорк поста" Руперт Мердок који је власник и "Њуз корпа" међу чијих топ 10 акционара "Вангард", "БлекРок" и ССгА.

Највећи деоничари Си-Ен-Ена су иста три инвестициона фонда.

"Вангард", "БлекРок" и "Стејт стрит" највећи су акционари и у Еј-Би-Сију, Ен-Би-Сију, Си-Би-Есу, као и у "Њујорк тајмсу", "УСА тудеју"...

Три инвестиционе компаније чије се име најчешће појављује приликом претраге власништва "мејнстрим" медија су, једне другима, главни акционари, то јест, реч је о истом кругу људи.

Ова три фонда - "Вангард", "БлекРок" и "Стејт стрит" - истовремено су међу главним акционарима у водећим америчким компанијама за производњу оружја, које убиру огроман профит од сукоба у Украјини.

"БлекРок", чији је оснивач и директор Лери Финк (власничка структура "Вангарда" и ССгА је обавијена велом мистерије), највећи је појединачни власник акција у "Локхид Мартину", "Боингу", "Рајетону", "Нортроп Граману", "Џенерал дајнемиксу".

Речит је и податак који је објавио Стејт департмент да је, због руске специјалне војне операције у Украјини, извоз америчког оружја и опреме протекле године порастао готово 50 одсто, на више од 205 милијарди долара. На томе су, разуме се, понајвише профитирали власници поменутих компанија које чине амерички војно-индустријски комплекс, "Вангард", "БлекРок" и "Стејт стрит".

Амерички инвестициони гигант "БлекРок" такође се договорио са Кијевом да преузме контролу над Украјинским фондом за опоравак и "помогне" у реконструкцији земље, успут наравно и профитира, на сличан начин на који је то урадила корпорација "Халибартон" у Ираку, чији је извршни директор био потпредседник САД Дик Чејни.

Главни акционари "Халибартона"? Опет иста тројка: "Вангард", "БлекРок" и "Стејт стрит".

Председник Мексика Андрес Мануел Лопез Обрадор је, стога, само загребао површину, када је указао да су медији и олигарси "заслужни" за одлуку Берлина да пошаље немачке тенкове Украјини. Та веза је, очигледно, још далеко дубља, профитабилнија и, пре свега, злокобнија него што се мисли.

image