Русија

Руски дипломата: Запад утицао на чланице СБ УН да не гласају за резолуцију о Северном току

Москва ће се вратити на тему саботаже гасовода у Савету безбедности УН, а Данска, Немачка и Шведска ће на било који начин морати да поднесу извештај овој организацији о својим истрагама, поручио је Дмитриј Пољански
Руски дипломата: Запад утицао на чланице СБ УН да не гласају за резолуцију о Северном токуGetty © Photo by Michael M. Santiago/Getty Images

Запад је извршио снажан притисак на чланице Савета безбедности УН да не гласају за руски нацрт резолуције, којом се позива генерални секретар организације да формира независну међународну комисију за истрагу саботаже Северног тока, саопштила је руска Мисија при УН.

"Мислим да су се сви остали (уздржани и сви они који нису у западном табору) уплашили да нас отворено подрже. САД и земље које су уз њих, плаше се поштене међународне истраге саботаже Северног тока. Као и увек, био је велики притисак наших бивших западних партнера. Они су сасвим јасно ставили до знања да их не занима гласање које ће подржати руску позицију", рекао је Пољански.

Он је нагласио да ће се Москва вратити на тему саботаже Северног тока у Савету безбедности УН и да ће Данска, Немачка и Шведска на било који начин морати да поднесу извештај овој организацији о својим истрагама о Северном току.

"Сигуран сам да ћемо се вратити овој теми у Савету безбедности и захваљујући нашим напорима заједно са Кинезима, он има све шансе да се чврсто региструје на платформи Савета. А сада ће бити теже да се Копенхаген, Стокхолм и Берлин претварају да све иде добро – мораће да извештавају Савет безбедности на овај или онај начин о напретку својих истрага", навео је Пољански на Телеграму.

Пољански је додао да су у целини задовољни гласањем о руском нацрту резолуције, јер поштена међународна истрага овог злочина високог профила је оно око чега Американци и њихови послушници, који доминирају у Савету безбедности, имају ноћну мору, али и поред тога, нико од њих се није усудио да гласа "против".

"С друге стране, током гласања су нас подржали не само коаутори – Кинези, већ и партнери из БРИКС-а, Бразилци, и то је веома важно. Ако томе додамо и чињеницу да су многе незападне чланице СБ, у својим говорима, позивале Данце, Швеђане и Немце да буду бржи и транспарентни, па чак и да обавесте СБ о напретку својих истрага, информативни ефекат састанка се очигледно помера у корист наших захтева, а не у правцу става Запада", навео је он.

Руски дипломата је нагласио да је америчка делегација "изгубила живце, а њихов представник покушао да у тексту пронађе нешто чега није било, односно 'унапред одређен резултат' истраге".

"Одмах смо му указали на то, истовремено питајући како да протумачимо признање америчког председника Џозефа Бајдена да ће Северни ток бити уништен, дато неколико месеци пре него што је наш гасовод дигнут у ваздух", рекао је Пољански и додао да је "Американац изабрао да једноставно ћути, а његово ћутање је било елоквентније од било каквог признања".

У својим говорима пре и после гласања, закључио је Пољански, искористили смо ову прилику да забележимо своје оцене о истрагама Данске, Шведске и Немачке, а истовремено и о покушајима западног табора да "прикрије трагове", а не да допринесе успешној истрази.

Подсетимо, Савет безбедности УН није усвојио руски нацрт резолуције којим се Генерални секретар позива да формира међународну комисију за истрагу околности саботаже Северног тока.

Због става западних земаља, документ није добио девет од укупних 15 гласова

Амерички новинар Симор Херш открио је да су САД заједно са Норвешком саботирале Северни ток.

image