Русија

Захарова: Уједињене нације да буду гарант прехрамбеног споразума

Портпаролка Министарства спољних послова Русије поручила да западни покровитељи морају да схвате да провокације више неће проћи
Захарова: Уједињене нације да буду гарант прехрамбеног споразумаwww.globallookpress.com © MFA Russia

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова поручила је да Уједињене нације морају да се покажу као гарант прехрамбеног споразума, а западни покровитељи морају да схвате да провокације више неће проћи.

Навела је да желе гаранције оних који су потписали овај договор. 

"Пре свега од УН које су биле посредник и гарант и саме предлагале ове шеме", рекла је Захарова за редио "Комсомољска правда".

Према њеним речима, неопходно је осигурати да они који стоје иза кијевског режима схвате да такве провокације више неће проћи.

"Читава ова прича је, нажалост, измишљена ради профита, за огроман новац западних компанија под изговором, као и увек, оних који гладују", напоменула је Захарова будући да је највећи део житарица у оквиру споразума отишао у западне земље.

Додала је да ће многе европске земље тек касније схватити праве намере САД-а, урпкос изјавама о солидарности и стратегијском партнерству са Европом и да Русија више неће толерисати терористичке нападе попут онога на Црноморску флоту. .

Портпаролка министарства спољних послова осврнула се и на готово хистеричну реакацију медија и званичног Запада на питању да ли је бивша премијерка Велике Британије Лиз Трас заиста послала поруку државном секретару САД Ентони Блинкену одмах након напада на Северни ток.

"Русија је задала само једно директно и отворено питање о томе да ли су нове гласине о поруци Блинкену истините, и била је осуђена. Цео тај процес у медијима координисан је од стране западних специјалних служби", сматра Захарова.

image