Русија

Путин: Опстанак Украјине као државе може бити стављен под знак питања

Украјинска контраофанзива је пропала, иницијатива на фронту је у потпуности на руској страни, а непријатељ је изненађен постигнућима руског народа и државе, каже председник Русије
Путин: Опстанак Украјине као државе може бити стављен под знак питања© Tanjug/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Украјина је сама одустала од преговора са Русијом, рекао је данас председник Русије Владимир Путин на састанку са председницима локалних самоуправа, који је уследио након свечане доделе награда на форуму "Мала отаџбина – снага Русије".

"Одуставши од преговора они су их одбили. Све смо се били договорили. Дан касније, све договоре бацили су у канту, а сада су и јавно рекли, укључујући и шеф њихове преговарачке групе, који је рекао: 'Да, били смо спремни, пропустили смо шансу (да буде постигнут договор са Москвом), пошто је дошао тадашњи премијер Велике Британије (Борис) Џонсон, који нас је натерао да не спроведемо у дело оно што смо се договорили'", рекао је Путин, а затим даље прокоментарисао како све то показује да Украјинци немају самосталност да сами реше проблеме. 

"Глупани, зар не? И директно говоре да, уколико би пристали на то (договор са Русијом), одавно би се све већ било завршено, пре годину и по дана".

Истакао је да је иницијатива на фронту сада, у сваком случају, на страни Русије. 

Контраофанзива Украјине је, како каже, пропала и, уколико се овако настави, ускоро може бити постављено питање опстанка Украјине као државе, што ће бити одговорност тренутних власти у Кијеву. 

Нагласио је да Русе није могуће победити, и да сви они који су издајници, и који шаљу некакве сигнале НАТО-у, никада неће успети у својим напорима. 

"Ово што се сада дешава, односно уједињеност нашег друштва, јачање наше привреде, и то не само када је реч о пољопривреди или индустрији, раст потенцијала оружаних снага – све ово је потпуно изненађење за непријатеља! Потпуно и апсолутно!", објаснио је.

Русија ће, како каже, увек бранити своје интересе.

Говорећи о узроцима који су довели до кризе, Путин је поручио да је до овакве ситуације довело јачање национализма у Украјини након распада СССР-а.

Уједно је осудио наводни мировни план председника Украјине Владимира Зеленског, који подржава Запад, а на чије је недостатке још раније, подсетимо, указао и министар спољних послова Русије Сергеј Лавров. 

Путин за овај предлог каже да се ради о "наставку реализације декрета председника Украјине о томе да је забрањено преговарати са Русијом".  

Подсетио је и да Оружане снаге Украјине настављају да гађају цивиле.

"Људи са стране питају: 'Зашто власти у Кијеву раде то што раде? Гранатирају мирне градове, гађају тргове. Какав је војни смисао у томе?'", рекао је председник Русије, након чега је и одговорио:

"Никакав. Нула. Зашто то раде? Постоји одговор: да покажу свом народу и спонзорима, који дају новац за оружје и муницију, да су способни да одговоре на акције Русије".

image