Русија

Министарство за ванредне ситуације Русије отвара нови полигон за ватрогасце и спасиоце у Србији

Српски и руски спасиоци ће у оквиру Руско-српског хуманитарног центра моћи да вежбају практичне вештине у условима блиским стварним
Министарство за ванредне ситуације Русије отвара нови полигон за ватрогасце и спасиоце у Србијиwww.globallookpress.com © EMERCOM of Russia/Twitter.com

Министарство за ванредне ситуације Русије планира да ове године отвори нови полигон за ватрогасце и спасиоце у оквиру Руско-српског хуманитарног центра (РСХЦ), где ће спасиоци моћи да вежбају у реалним условима.

РСХЦ даје значајан допринос превенцији и реакцији у ванредним ситуацијама на Балкану, саопштило је руско Министарство за ванредне ситуације.

Центар је 2012. године отворен у Нишу и служи за обуку за усавршавање ватрогасних и спасилачких јединица, има квалификовано особље са релевантним дипломама и међународним сертификатима.

"Само у протеклој години практичну обуку је прошло 514 специјалиста. Настава је организована за 29 специјалиста из 8 земаља чланица Међународне организације цивилне одбране и 28 запослених у нафтној индустрији Србије", рекао је начелник руског Министарства за ванредне ситуације Александар Куренков.

Прошле године је успостављена ефикасна сарадња са српским школама, организована је настава из основа безбедности у којој је учествовало више од 800 школараца из Ниша и Београда.

Такође, РСХЦ је пружио хуманитарну помоћ општинама Србије, а специјалисти из центра су учествовали у гашењу пожара у Нишком округу.

У 2023. години обуку и усавршавање на универзитетима Министарства за ванредне ситуације Русије прошла су 163 службеника МУП-а Србије. Предавања су одржана за још 500 наставника и студената универзитета у Србији и Републици Српској. У РСХЦ у Нишу је тренутно 25 руских специјалиста.

image
VV inauguration
banner