Спорт

Како изгледа интервјуисати највећег свих времена: Новак као ниједан други спортиста...

Како изгледа разговарати са највећим тенисером свих времена, који су његови ставови и колико је важно пренети их на прави начин
Како изгледа интервјуисати највећег свих времена: Новак као ниједан други спортиста...© Screenshot/CBS/60 minutes

Амерички новинар Џон Вертхајм открио је како иза кулиса изгледа интервју са Новаком Ђоковићем који је снимљен у Београду.

Вертхајм је у новембру боравио у престоници Србије и разговарао са највећим тенисером свих времена.

Ђоковић је у једночасовном интервјуу за емисију "60 минута" која се емитује на америчкој мрежи "Си-Би-Ес" говорио о феноменалној 2023. години, рекордима које је оборио, али и о многим другим темама.

Незаобилазно је било питање о његовом ставу према вакцинисању против ковида, али и о највећим ривалима Роџеру Федереру и Рафаелу Надалу, за које је истакао да им није пријатељ, али да би волео да једног дана оду заједно на вечеру.

Вертхајм, који је већ имао прилике да интервјуише Новака, говорио је за АТП о свом боравку у Београду и томе шта се променило од првог разговора.

"Причао сам са њим први пут пре 12 година и 20 слемова пре. Већ смо урадили су пропратну причу, тако да смо овог пута приступили са претпоставком да људи већ знају довољно о њему", почео је Вертхајм.

"Овог пута смо желели да уђемо дубље у његов ум. Нећете научитио његовом детињству као први пут. Концентрисали смо са на садашњост и будућност."

Разговор је организован непосредно пошто је Србин освојио титулу на мастерсу у Паризу.

"Много пута сам га интервјуисао, али никад нисам имао тако дуг разговор као сада. Мислим да му је то значило и да је било другачије, проводећи цео дан са њим. Није урађено у свлачионици или хотелској соби. Имао сам осећај да је срећан што може да ми покаже одакле је. Био је врло гостољубив и пажљив домаћин."

Ђоковић је потом отпутовао у Торино, где је фантастичну сезону заокружио трофејом на Завршном турниру.

Он је у сезони за нама освојио три гренд слема (Аустралијан опен, Ролан Гарос и Ју-Ес опен), на четвртом је играо финале (Вимблдон), чиме је постао најуспешнија особа која је икада узела рекет у руке, са 24 пехара са највећих турнира.

Споменути тријумф у Торину био му је рекордни, седми, што му је омогућило да осми пут у каријери календарску годину заврши на првом месту.

Никоме то до сада није пошло за руком, као ни да дође до 400 седмица на "броју 1", што је Ђоковић већ премашио.

Американац верује да је разлог за то што је Ђоковић апсолутно јединствен.

"Он је као ниједан други спортиста. Не мислим као било ко други кога знам – не понаша се попут осталих спортиста. Невероватан је атлета, али са њим схватите колико је тенис ментални спорт."

Описао је и на шта је тачно мислио.

"Био је у тако много тесних мечева, много финала, играо пред публиком која му звижди. Схватите како успех иде на успех и како расте самопоуздање. Има много самопоуздања и вере када прођете све то и освојите 24 слема, а момак преко пута мреже и даље тражи први", додао је Вертхајм.

За крај, импресионира га што се Новак пореди са неким ранијим верзијама себе.

"Рекао је да би са 36 победио Новака са 24 године, оног из 2011. Можда би трчао брже, али искуство и самопоуздање које има сад после тако много тешких ситуација омогућили би му да победи себе 12 година млађег. И рекао је да не мисли да се повуче, у стилу: 'Када млади почну да ме праше, биће то време да се размисли, али то се не дешава још'", закључио је Вертхајм.

image