Србија и Балкан

Савет родитеља "Рибникара": Влада Србије испунила све захтеве, осим једног

Из Владе Србије су обавестили родитеље да су испуњени сви захтеви осим једног чије је испуњење у току, а који се односи на утврђивање свих околности у вези са објављивањем списка деце
Савет родитеља "Рибникара": Влада Србије испунила све захтеве, осим једногNone © Tanjug/Miloš Milivojević

Савет родитеља ОШ "Владислав Рибникар" јуче је примио писани одговор од Владе Србије по основу седам захтева које је усвојио на седници 9. маја и након тога упутио Влади. Савет родитеља ове школе је у саопштењу достављеном медијима навео да се захваљује тиму Владе Србије на досадашњој сарадњи у решавању захтева и да очекује даљу посвећеност надлежних органа у спровођењу свих постигнутих договора и решавању отворених питања.

У допису примљеном од Владе Србије који потписује министарка правде Маја Поповић, констатује се уз детаљна објашњења које су радње предузете и статус испуњења, да су испуњени сви захтеви осим једног чије је испуњење у току. Он се односи на захтеве да се утврди пуна одговорности људи који су изнели у јавност списак са именима из VII2 одељења, који је обишао свет, као и слике деце и родитеља, и да исти за то буду санкционисани.

"Влада Србије у свом допису констатује да је "испуњење у току" уз објашњење да је Министарство унутрашњих послова покренуло поступак унутрашње контроле како би утврдило све околности у вези са објављивањем списка", наводи се у саопштењу Савета родитеља.

Када је у питању други део захтева у вези са фотографијама, наводе да Савет родитеља неће одустати од санкционисања свих који су неовлашћено објављивали фотографије ђака. Наводе да су из ресорног министарства у допису навели да ће, када поступак буде окончан, родитељи бити обавештени о његовом исходу.

"Инсистираћемо на испуњењу и последњег захтева у што краћем разумном року уз додатни апел да се питање реконструкције објекта школе реализује по раније усвојеном плану адаптације и санације без промене намене објекта, уз апсолутну подршку иницијативи да се обележи сећање на жртве у директној комуникацији надлежних органа са породицама страдале деце", наводи се у саопштењу које је потписали председник Савета родитеља Игор Ђорђевић и заменик Јелена Радуловић.

Седам захтева родитеља

Савет родитеља је у допису медијима подсетио на списак седам захтева који су послали Влади Србије:

1. Захтевамо реконструкцију догађаја и објашњење како се то догодило и како тече истрага и у којој је фази

2. Тражимо да се родитељима стручно објасни шта ће бити са дечаком и у ком статусу су његови родитељи, јер код деце постоји страх да ће он бити на слободи

3. Тим психолога и психијатара који ће редовно радити са децом ВИИ-2 одељења без учешћа школског психолога ради обезбеђења непристрасности

4. Ако се одлучи да се школска година настави за децу ВИИ-2 одељења мора се наћи начин да они не улазе на главни улаз и да наставу имају у некој од учионица на малом улазу

5. Предлажемо комплетно реновирање школе до септембра

6. Пружамо комплетну подршку наставничком кадру

7. Тражимо да се утврди одговорност људи који су изнели у јавност списак са именима деце који је обишао цео свет као и слике родитеља и деце и да исти буду санкционисани.

Савет родитеља је апеловао на медије да разумеју да постоје и други захтеви родитеља, али да је само горе наведених седам захтева Савет родитеља ОШ "Владислав Рибникар" усвојио као своје и за њих тражио одговоре Владе Србије.

Влади Србије су се са захтевима директно обраћали и родитељи одељења VII2, као и група родитеља потписивањем петиције која је позивала на окончање школске године са датумом 3. мај, а постоји директна комуникација надлежних државних органа са породицама страдале деце. Имајући све ово у виду, они су апеловали на медије да разумеју осетљивост ове теме за ученике школе, запослене у школи и родитеље уз велику молбу да адекватно приступају теми имајући у виду степен осетљивости према одређеним групама деце и родитеља.

image