Србија и Балкан

Укратко 14. новембар: Београд добио позив на састанак у Бриселу, укинути "Јутјуб" канали РТ Балкана

Без упозорења и било каквог објашњења "Јутјуб" је укинуо канале РТ Балкана "Релативизација" Љиљане Смајловић као и подкаста "Локомотива" Марка Николића и Тиосава Пурића
Укратко 14. новембар: Београд добио позив на састанак у Бриселу, укинути "Јутјуб" канали РТ Балкана© FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ
  • Без упозорења и било каквог објашњења "Јутјуб" је укинуо канале РТ Балкан - "Релативизација" Љиљане Смајловић као и подкаста "Локомотива" Марка Николића и Тиосава Пурића. Ова два налога придружили су се "Јутјубовој" листи непожељних на којој је од летос и "Мојих пет минута" Николе Врзића, као и "Савети за возаче".

  • Председник Србије Александар Вучић састао се са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирославом Лајчаком. Председник Вучић је детаљно упознао специјалног представника ЕУ са тежином ситуације са којом се суочавају Срби на КиМ. Након састанка, директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да је Београд прихватио Лајчаков позив на састанак у Бриселу за два дана где ће почети разговори о тексту Статута ЗСО.

  • "УНРВА и СЗО више не пружају услуге у Појасу Газе. Агенције УН су поклекнуле пред Израелом и напустиле Појас Газе", саопштило је Министарство здравља у Гази, а пренео је ТАСС.

  • Мађарска и Русија потписале су план рада за изградњу нуклеарне електране "Пакс 2", према којем је прикључење нових блокова на мрежу предвиђено за почетак 2030.

  • Државни секретар САД Ентони Блинкен потврдио је у имејлу упућеном особљу да унутар Стејт департмента постоје несугласице око приступа Бајденове администрације сукобу Израела и Хамаса. Шеф америчке дипломатије је у поруци напоменуо да се у Стејт департменту "неки људи можда не слажу с њиховим приступом", оцењујући да "много више може и треба да се уради да би се умањила патња" цивила.

  • Колеге, садашњи и бивши ученици наставнице Татјане Стевановић која је тешко повређена у масовној пуцњави у Основној школи "Владислав Рибникар" у Београду покренули су петицију да она добије националну пензију.

  • Словачки министар одбране Роберт Калиниак обавестио је Генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга да Словачка више неће снабдевати Украјину оружјем и муницијом, саопштило је словачко Министарство одбране.

  • На споменик убијеним и киднапованим Србима у општини Ораховац постављена је нова српска тробојка коју су протеклог викенда запалили албански екстремисти, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.

  • Агенти Тајне службе који штите унуку председника САД Џозефа Бајдена Наоми, отворили су ватру на три особе, које су покушале да провале у необележено возило тајне службе у Вашингтону.

  • Српкињи Д.М. запаљен је аутомобил синоћ у Лепосавићу, који није изгорео у потпуности. Медији су пренели да је у питању је аутомобил у власништву потпредседнице општине, а сумња се да је у питању подметнути пожар.

  • Турска је поднела тужбу Међународном кривичном суду против израелског премијера Бењамина Нетанијахуа, оптужујући га за геноцид у Појасу Газе, саопштили су адвокати владајуће Странке правде и развоја. Тужба има 23 странице.

  • Немачки министар одбране Борис Писторијус изјавио је да циљ да се Украјини испоручи милион комада муниције неће бити постигнут.

  • Влада Србије је усвојила Закључак да се у радни однос на неодређено време приме здравствени радници који су радили током пандемије ковида 19.

  • Око седам милиона становника Русије побољшало је услове живота ове године, поручио је председник РФ Владимир Путин на састанку са министром грађевинарства и стамбено-комуналних делатности Иреком Фајзулином. Руски председник је додао да то значи да је животни стандард бољи за 3,2 милиона породица.

  • Глобална потражња за нафтом ове године ће порасти за 2,5 милиона барела дневно (бпд), саопштила је Организација земаља извозница нафте (ОПЕК) у свом најновијем месечном извештају. ОПЕК је незнатно подигао своју претходну процену раста потражње, пошто је раније прогнозирао да ће она порасти за 2,44 милиона бдп у 2023. години.

  • Београдски међународни филмски фестивал, 52. ФЕСТ биће одржан у традиционалном термину - од 23. фебруара до 3. марта, сазнаје РТ Балкан.

  • НАТО је након инцидената на гасоводима "Северни ток" и "Балтиконектор" појачао заштиту инфраструктуре, као и присуство у Балтичком и Северном мору, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

  • Група интелектуалаца из српске заједнице на КиМ покренула је петицију да се споменик палим српским борцима, који је на иницијативу француске и немачке амбасаде измештен, врати на централно место спомен-парка на православном гробљу у Приштини, преноси РТС. Амбасадор Руске федерације у Србији Александар Боцан-Харченко осудио је измештање споменика назвавши то "циничном, неморалном и противзаконитом одлуком такозваних 'амбасадора' Француске и Немачке".

  • Министарство унутрашњих послова Финске припрема законске предлоге за ограничавање рада контролних пунктова на граници са Русијом због неконтролисаног доласка избеглица из Сомалије, Јемена, Сирије и других земаља, изјавила је министарка унутрашњих послова Мари Рантанен. Она је додала да ће мере вероватно укључивати затварање прелаза.

  • Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти на институту "Карл Ренер" у Бечу затражио је изручење Милана Радоичића и осталих, тврдећи да је наводно "план А" Србије тог дана био да "натера Косовску полицију да нападне манастир", а "план Б" – "да Косово пошаље КБС на север без сагласности НАТО-а, а затим да кажу – зауставите Војску Косова или улазимо са војском".

  • Хамас је Израелу изнео нову понуду за размену талаца, у тренутку када су његови борци у Гази опкољени, а политичке и војне вође наводно побегли из земље, пише чувени новинар Симор Херш, позивајући се на израелске и америчке обавештајце и званичнике. Промена тона била је знак да се рат брзо креће ка разрешењу, наводи Херш.

  • Према другој прелиминарној процени, привреда еврозоне је у трећем кварталу пала за 0,1 одсто у односу на друго тромесечје, док је економија ЕУ у истом периоду стагнирала, саопштио је "Евростат".

  • Незадовољни пољопривредници други дан за редом обуставили су саобраћај на неколико деоница у Србији. Последњих дана повела се полемика да ли је пољопривредницима стварно лоше или су њихови нови протести само део политичког предизборног поткусуривања. 

image