Србија и Балкан

Смртну казну за убице девојчице у Скопљу тражи 15.000 људи

Петиција се дели друштвеним мрежама, а протест организују у суботу у 10 сати у Градском парку у Скопљу
Смртну казну за убице девојчице у Скопљу тражи 15.000 људиGetty © Chris McGrath

Више од 15.000 људи је до сад потписало петицију којом се тражи смртна казна за починиоце убиства малолетна Вање Ђорђевске, која је претходно отета, а онда након само два сата убијена и закопана недалеко од Скопља.

Петиција под називом "Смртна казна за Вањине убице" се дели на друштвеним мрежама, а истовремено са свих страна долазе позиви на најстроже кажњавање починилаца.

Тражећи правду, грађани Северне Македоније кажу да је и доживотни затвор за починиоце премала казна и позивају на протест у суботу у 10 сати у Градском парку у Скопљу.

Након убиства 14-годишње Вање  и 74-годишњег мушкарца из Велеса Панчеа Жежовског, чекају се налази обдукције и узетих биолошких трагова, преноси ТВ Сител.

Кривични суд Северне Македоније одредио је синоћ задржавање до 48 сати оцу убијене девојчице, ''како не би побегао или ометао истрагу'', пренео је скопски портал Плусинфо.

Од раније су у притвору због та два случаја Велибор Манев, Влатко Кешишов и Боре Видевски, док је првоосумњичени Љупчо Палевски - Палче у бекству и ван земље и за њим је расписана међународна потерница.

Љупчо Палевски Палчо, првоосумњичени за отмицу и убиство биће притворен одмах по хапшењу, одлучио је Основни кривични суд у Скопљу на предлог Тужилаштва РСМ.

Основно јавно тужилаштво у Скопљу је, по хитном поступку, донело наредбу о спровођењу кривичне истраге против првоосумњиченог Палевског и поднело предлог за одређивање мере притвора.

"Јавни тужилац поднео је Основном кривичном суду Скопље предлог за одређивање мере притвора осумњиченом. Суд је прихватио предлог и донео решење којим ће се мера притвора почети са применом одмах по откривању и лишењу слободе", саопштено је из Тужилаштва.

Четрнаестогодишња Вања Ђорђевска је отета и за њом је седам дана трагао готово цео регион, да би за викенд било саопштено да је убијена и да је њено тело пронађено закопано недалеко од Скопља.

Како је саопштено, мотив овог бруталног убиства је користољубље.

Надлежни су на јучерашњој конференцији за новинаре саопштили да је Вања убијена на бруталан начин, да је након отмице стављена у врећу за спавање, а да је на месту злочина у њу пуцано из ватреног оружја, док су јој ноге и руке биле везане. Она је потом закопана.

Три особе су притворене због сумње да су учествовали у овом злочину, као и Вањин отац који се сумњичи да је отмичарима и убицама одао информације о томе када ће она бити сама.

image