Свет

САД: Полицајац осуђен за убиство Џорџа Флојда пуштен из затворске болнице

Дерек Шовин је враћен у Федерални поправни завод у Тусону где служи казну од 22 године
САД: Полицајац осуђен за убиство Џорџа Флојда пуштен из затворске болнице© Court TV via Tanjug/AP

Бивши полицајац, Дерек Шовин осуђен за убиство Афроамериканца Џорџа Флојда у Минеаполису, пуштен је из затворске болнице након што га је мексички гангстер Џон Турсак избо 22 пута у затворској ћелији.

Шовин је враћен у затвор у Тусону, у Аризона, где служи казну од 22 године, наводи Дејли мејл.

Турсак је оптужен за покушај убиства јер је напао Шовина у затворској библиотеци "импровизованим ножем".

Он је рекао инспекторима да је симболично изабрао да га нападне на Црни петак, због симболичне везе са покретом "Блек лајвс метер", који је настао након убиства Флојда у мају 2020. у Минеаполису.

Нападач је, такође, испричао затворским чуварима да би убио Шовина да нису реаговали брзо, наводи се у судским документима, где се још каже и да су чувари користили бибер спреј да обуздају Турсака.

Шовин, који је белац, осуђен је на 22 годину затвора јер је приликом хапшења угушио црнца Џорџа Флојда притискајући му колено на врат 9 и по минута на улици, испред продавнице где је Флојд осумњичен да је покушао да употреби фалсификовану новчаницу од 20 долара.

Он у Федералном поправном заводу у Тусону служи истовремено 21-годишњу казну због кршења Флојдових грађанских права и 22 године и шест месеци затворске казне за убиство другог степена.

Убиство Флојда, које се догодило 25. маја 2020. године, снимио је један од пролазника, а његова смрт изазвала је протесте широм САД и света, од којих су неки прерасли у насилне.

image