Србија и Балкан

Нови протест испред РИК-а; Билчик: Све недостатке и жалбе решавати кроз институције Србије

Пети дан након што су у Србији одржани ванредни парламентарни, покрајински и избори у 65 општина, укључујући и Београд, прозападна опозиција одржава протесте испред РИК-а, СНС и СПС договарају даљу сарадњу, а да чела Двери повукао се Бошко Обрадовић
Нови протест испред РИК-а; Билчик: Све недостатке и жалбе решавати кроз институције Србије© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

Председник Србије Александар Вучић обавио је јутрос први постизборни разговор током шетње са председником СПС-а Ивицом Дачићем.

Вучић је на друштвеним мрежама приложио фотографију двојице лидера, те навео да ће разговори бити настављени ускоро, у поподневним сатима, и то на Дачићев захтев.

Они су, како је додато, разговарали "о важним темама за будућност наше земље".

"Није много каснио. Први постизборни разговор са председником СПС о важним темама за будућност наше земље. Разговоре настављамо ускоро, али, на Ивицин захтев, у неке поподневне сате", написао је Вучић на друштвеним мрежама.

Раније данас Вучић је најавио да ће се наћи са Дачићем, уз коментар да се "наоружао стрпљењем".

  • 22. дец 2023 • 21:12

    21:12

    Билчик: Све недостатке и жалбе решавати кроз институције Србије

    Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик вечерас се обратио саопштењем медијима да би, како је навео, у светлу бројних погрешних тумачења његових изјава после ванредних парламентарних избора у Србији, разјаснио нека питања како би се, објашњава, избегло даље ширење непотпуних информација.

    Изражавајући забринутост због, како је навео, броја притужби и неправилности које се пријављују, Билчик је нагласио да је за детаљну оцену избора потребан завршни извештај мисије ОЕБС-а.

    Билчик је истакао да је императив да се сви изборни недостаци и жалбе истински решавају кроз институције Србије.

    "Рачунамо на њихову пуну посвећеност сарадњи са међународним организацијама. Отклањање одређених неправилности на дан избора и системских недостатака у изборном оквиру остаје у интересу свих - државе, бирача и напретка Србије на путу ка Европској унији", рекао је Билчик.

    Он даље наводи да су, иако су избори технички добро вођени и протекли без већих немира, међународни посматрачи пријавили бројне неправилности, које, како каже, укључују злоупотребу јавних ресурса, недостатак раздвајања између званичних функција и активности кампање, застрашивање и притисак на бираче, куповине гласова.

    Како оцењује, РЕМ је био пасиван током целе кампање и његови представници нису комуницирали са међународним посматрачима.

    Билчик додаје да је он као стални известилац Европског парламента за Србију, увек позивао српске власти да у потпуности испоштују препоруке ОЕБС/ОДИХР о спровођењу избора и подсећа да у његовом извештају о Србији из маја 2023. године постоји неколико параграфа који се односе на спровођење избора, попут Параграфа 24.

    У том Параграфу се, наводи Билчик, Србија позива да се у потпуности позабави преосталим препорукама ОЕБС-а, посебно приступом конкурентских кандидата медијима, повећаном транспарентношћу и одговорношћу финансирања кампање, као и мерама за борбу против притиска на бираче и злоупотребе административних ресурса, уз консултације са стручним организацијама цивилног друштва.

  • 20:58

    Јеремић поднео оставку на место председника Народне странке

    Лидер Народне странке Вук Јеремић објавио је да је поднео неопозиву оставку на место председника парије.

    "Ову одлуку сам донео пре неколико дана, а вечерас сам је саопштио људима за које сам осећао потребу да о томе буду обавештени пре остатка јавности - члановима Председништва Народне странке", објавио је Јеремић.

  • 19:21

    Протест и у Нишу

    Протест коалиције "Србија против насиља" у Нишу почео је нешто после 18 сати, блокирана је Улица Николе Пашића, испред зграде нишке Скупштине.

    Протест је почео уз поруку "Ниш никада није ћутао на изборне крађе".

    На протесту су говорили, између осталих, студент Правног факултета Лука Ђорђевић и активисткиња Данијела Вујошевић, као и народни посланик Срђан Миливојевић.

  • 18:42

    Алексић: Министарство "чисти" бирачке спискове по хитном поступку

    Један од носилаца листе "Србија против насиља" Мирослав Алексић рекао је да Министарство државне управе и локалне самоуправе "чисти" бирачке спискове по хитном поступку.

    "Готово да сваког дана сазнајемо нове неправилности и изборне крађе. Наши представници у ГИК-у и РИК-у, ЦРТА представили су јавности Србије нешто што је подразумевало да Тужилаштво крене са хапшењима. Људи су доказали како су мигрирали бирачи, они су све урадили, институције не морају ништа. Посматрачка мисија ЦРТА је урадила све оно што је требало да ураде надлежни органи. У питању је организована акција како би се воља грађана спречила да се промени власт. Премијерка сада говори да то није тачно, а ја позивам све институције да они узму те документе и испитају шта се дешава. Јуче су по хитном налогу у Министарству државне управе и локалне самоуправе добили задатак да чисте бирачке спискове, по хитном поступку. Ово није тема за РТС, зато су битне националне фреквенције", рекао је Алексић.

  • 18:41

    Нови протест испред РИК-а

    Испред зграде РИК-а у току је нови протест дела опозиције који захтева понављање избора у Београду. Носилац листе "Србија против насиља" Мариника Тепић најавила је да ће јој се у штрајку глађу устра придружити још два посланика, Жељко Веселиновић и Јанко Веселиновић.

    "Нас петоро ће од сутра бити у штрајку глађу. То је то, идемо до краја", рекла је Тепић.

  • 18:38

    Полиција пронашла возача мотора којег је пријавила Жаклина Таталовић

    Припадници Министарства унутрашњих послова у Београду идентификовали су и обавили разговор са мушкарцем који је 20. децембра, у вечерњим сатима, возио мотор за који је новинарка Н1 Жаклина Таталовић пријавила да је пратио службени аутомобил те телевизије, у ком се налазила приликом повратка са јавног окупљања испред Републичке изборне комисије у Београду са којег је извештавала.

    У разговору са полицијским службеницима мушкарац је изјавио да је те вечери по поруџбини достављао храну у Ламартиновој улици на Врачару и приложио на увид евиденцију поруџбина са те адресе. Такође је изјавио да током вожње никога није угрозио у саобраћају, да није имао конфликт ни са ким и да је само радио свој посао.

    Новинарка је догађај пријавила 21 децембра, а полиција је одмах реаговала и проверила регистарске ознаке и марку мотора за који је навела да је те вечери пратио службени аутомобил Н1 у којем је била, као и да је особа која је управљала мотором била испред улаза у зграду у којој она живи.

    С обзиром да је провером у евиденције МУП-а утврђено да се таблице које је новинарка дала нису поклапале са марком мотоцикла који је у својој изјави навела, полиција је у циљу проналаска особе која је управљала мотором, прегледала снимке са надзорних камера.

    Увидом у те снимке, идентификоване су регистарске ознаке мотора који се кретао Ламартиновом улицом у време у које се, према изјави новинарке, одиграо догађај и након тога пронашла возача.

  • 18:11

    СПС: Подршка Дачићу као председнику, наставак коалиције са СНС-ом

    На састанку руководства Социјалистичке партије Србије дата је пуна подршка председнику СПС Ивици Дачићу, саопштио је СПС.

    "Истакнуто је, као и у великом броју дописа градских и општинских одбора из свих делова Србије, да је за будућност СПС кључно јединство у партији на челу са председником Ивицом Дачићем", додаје се.

    У јануару, након завршетка изборног процеса, биће одржана седница Главног одбора у циљу темељне анализе резултата, даље реформе и кадровског јачања Социјалистичке партије Србије.

    Приоритет је завршетак изборног процеса и конституисање органа на свим нивоима.

    "У складу са већ раније донетим одлукама, Социјалистичка партија Србије са својим коалиционом партнерима Јединственом Србијом и Зеленима Србије, спремна је за наставак сарадње на свим нивоима са Александром Вучићем и Српском напредном странком", напомиње се у саопштењу.

  • 17:41

    ЦРТА објавила документ са доказима о наводним нерегуларностима у Београду

    Центар за истраживање, транспарентност и одговорност (ЦРТА) објавио је документ са наводним доказима о нерегуларностима на изборима у Београду.

  • 16:27

    Шешељ се повлачи са чела радикала

    Председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ изјавио је да ће та партија у мају одржати Конгрес и да се на њему мора изабрати нови председник странке.

    Шешељ је подсетио да је он одавно донео одлуку да се повуче са чела странке и да је коначно време да СРС добије новог председника, преносе "Новости".

    "Ја имам 70 година. Дуго сам у политици. Многи људи не могу више да ме гледају", казао је Шешељ.

    Он је истакао да ће остати члан СРС, али да не жели да буде персонификација странке.

    "Остајем творац идеологије модерне СРС", напоменуо је Шешељ, додајући да је он само, у складу са модерним временом, преобликовао идеологију Николе Пашића, Јаше Томића и Милана Стојадиновића.

    Он је напоменуо да не може да се љути на свој народ, "да је нормално да је народу досадио и да се на народ љуте само људи мале памети".

  • 16:07

    Павић: Хил се понаша као колонијални управник

    Представник листе "Ми - глас из народа", Александар Павић, оптужио је власт у Србији да "клечи" пред амбасадором Сједињених Америчких Држава Кристофером Хилом.

    Он је и листу "Србија против насиља" (СПН) окарактерисао као "агенте страних интереса".

    Павић је, такође, оценио да је власт Српске напредне странке амбасадору Хилу омогућила да обилази изборна места.

    "То је срамота. Како вас није срамота да то посматрате, да се амбасадор понаша као колонијални управник? Био би избачен наглавачке одавде ако бисмо се ми питали за то. Ја сам бесан због тога", поручио је Павић за "Балкан инфо".

image