Србија и Балкан

Немачки брод ударио у стуб моста на Дунаву, Хрватска затворила гранични прелаз

Увиђај је у току, а за сада није познато зашто је брод ударио у мост
Немачки брод ударио у стуб моста на Дунаву, Хрватска затворила гранични прелаз© Amir Hamzagic/ATAImages

Немачки брод "Антониа" који је синоћ око два сата ударио носећи стуб моста "25 мај" на граничном прелазу са Хрватском, Бачка Паланка-Илок, па потом потонуо, носила је око 1.000 тона вештачког ђубрива, а свих шест чланова посаде немачког брода је неповређено.

"Сви чланови посаде су добро, а теретни брод и друга баржа су неоштећени. Тренутно још нема података да ли је дошло до уласка воде у спремнике барже", објавила је илочка градоначелница Марина Будимир на Фејсбук страници Града Илока.

Из Полицијске управе вуковарско-сремске саопштено је да је до даљњег затворен гранични прелаз Илок-Бачка Паланка, уз апел грађанима који намеравају да пређу државну границу Хрватске према Србији да користе алтернативне граничне прелазе.

Градоначелница Илока поручила је да ће саобраћај преко моста бити обустављен док се не утврди степен оштећења и стабилност моста.

"Верујем да је мост стабилан, али стручне службе морају изаћи на терен и утврдити стабилност, оштећења се не виде голим оком. Саобраћај на мосту је затворен, а речни се одвија нормално. Јасно да овај мост недостаје кад год дође до затварања. Наша полиција учинила је све да се саобраћај одвија несметано и да се не ствара гужва", рекла је Будимир за ХРТ, а пренео Танјуг.

Полиције из Србије и Хрватске врше увиђај како би утврдиле како је дошло до незгоде.

Помоћник министра за водни саобраћај и безбедност пловидбе у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Предраг Петровић потврдио је да нема повређених, као и да се ради о броду "Антонија" који је, под заставом Немачке, са две потиснице у низводној пловидби путовао из Линца ка Смедереву.

Обавештена је инспекција безбедности пловидбе која се упутила на терен и која ће доставити прецизну стационажу, како би се извршило додатно обележавање на том делу и евентуално ограничили услови пловидбе.

image
VV inauguration
banner