Свет

Хаковано хиљаде ПејПал налога

Угрожени су лични подаци, укључујући имена, адресе, бројеве социјалног осигурања, идентификационе бројеве пореских обвезника и датуме рођења
Хаковано хиљаде ПејПал налогаwww.globallookpress.com © Alexander Sayganov/Keystone Press Agency

Више хиљада ПејПал налога хаковано је између 6. и 8. децембра, а обавештење о безбедносном инциденту стигло је десет дана касније из компаније која се бави уплатама и новчаним трансакцијама на интернету.

Укупан број налога којима су хакери имали приступ је 34.942, а у питању је врста сајбернапада која подразумева сакупљање великог броја података: корисничких имена, адреса е-поште и лозинки, а затим коришћење истих за неовлашћени приступ корисничким налозима на другим системима.

У званичном саопштењу компаније пише да ПејПал нема "информације које сугеришу да је било која од личних информација злоупотребљена као резултат овог инцидента, или да је дошло да било каквих неовлашћених трансакција на рачуну корисника".

"Приступ угроженим налозима је онемогућен за неовлашћену трећу страну 8. децембра", наводи се у саопштењу.

Иако ПејПал нема доказа о извршеним неовлашћеним трансакцијама, нападачи су, додаје се, потенцијално имали приступ личним подацима, укључујући "име, адресу, број социјалног осигурања, идентификациони број пореског обвезника и датум рођења".

Из ПејПала су посаветовали кориснике да промене лозинке у, уколико их користе и на другим налозима. 

image