Свет

Гутереш бесан на Зеленског: Украјински председник га салетео без најаве и договора; УН оптужују САД

Помоћници Антонија Гутереша оптужили су украјинског председника да му је приредио изненадну церемонију доделе војне медаље без упозорења
Гутереш бесан на Зеленског: Украјински председник га салетео без најаве и договора; УН оптужују САДGetty © Roman Pilipey / Stringer

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш побеснео је на Владимира Зеленског након што га је украјински председник без икаквог упозорења одвукао на доделу војних признања, пише британски "Телеграф".

Лист "Вашингтон пост" пренео је, позивајући се на тајне обавештајне податке који су процурили у јавности, да су САД прислушкивале приватну комуникацију Гутереша и да се тако сазнало да је шеф УН љут на Зеленског.

У једном документу, амерички званичници су рекли да је Гутереш "свесно одлучио да се неће смејати" током церемоније доделе медаља почетком марта, када је Зеленски доделио ордење војницима.

Канцеларија украјинског председника је касније објавила фотографије и видео записе догађаја који говоре да је Гутереш честитао војном особљу.

То би, пише "Телеграф", могло да наруши имиџ посредника између Москве и Кијева који је шеф УН брижљиво градио.

Гутереш је, наводи се у обавештајном документу који је процурио у јавности, рекао свом портпаролу Стефану Дижарику да је отпутовао у Кијев да помогне Украјини, али да Украјинци "чине све да нас ликвидирају", наводи се у обавештајном документу.

Помоћник је за "Вашингтон пост" рекао да је његов шеф "заиста био непријатно изненађен што је додата церемонија доделе медаља, без консултација, на крају његовог веома продуктивног састанка у Кијеву са украјинским лидерима".

"Међутим, он категорички пориче коришћење термина 'ликвидирати'", додао је Дужарик.

Брифинг који је процурио долио је уље на ватру након сугестија да се Вашингтон плаши да Гутереш подрива међународну кампању против Русије.

Тајни документи били су део гомиле извештаја о националној безбедности, који су се појавили у јавности најпре на интернету, а потом и у мејнстрим медијима.

Уједињене нације су данас изразиле забринутост због извештаја о америчком шпијунирању генералног секретара УН и других високих званичника УН.

Дижарик је нагласио да је Вашингтону јасно стављено до знања како такве акције нису у складу са обавезама САД набројаним у Повељи Уједињених нација и конвенцији о привилегијама и имунитетима УН.

"Званично смо изразили земљи-домаћину нашу забринутост због недавних објава да је управа УН шпијунирала и ометала комуникације генералног секретара и других високих званичника УН", истакао је портпарол.

Дижарик је додао да према Повељи УН и Конвенцији о привилегијама и имунитету организација, овакви поступци нису у складу са обавезама Вашингтона.

Портпарол је, такође, истакао да Гутереш није изненађен што га шпијунирају и прислушкују приватне разговоре. Према његовим речима, УН предузимају све мере ради обезбеђења поверљивости комуникационих канала.

image