Свет

"Политико": Западна Европа слепа на операције кинеског утицаја

Саветница у ЕК истиче да нова законска регулатива није покушај да се пригуше алтернативна гледишта већ да јавност треба да зна ко плаћа та другачија мишљења
"Политико": Западна Европа слепа на операције кинеског утицајаwww.globallookpress.com © Thomas Trutschel

Кина све више ради на томе да утиче на политику и јавно мњење у Европској унији, чега у блоку углавном нису свесни, изјавила је за "Политико" саветница у Европској комисији (ЕК) Ивана Карашкова, иначе стручњак за страни утицај.

Пекинг већ неко време настоји да у ЕУ промовише своје погледе на светску политику, који су дијаметрално другачији од оних трансатлантских. Кина од 2019. појачава пропаганду уз помоћ дипломата, тајно финансира истраживачке центре, академске институције, непрофитне организације, а бројне чланице, посебно ван Источне Европе, или не знају за ово или не желе да виде, прецизирала је Карашкова, која саветује потпредседницу ЕК Веру Јурову.

Додала је да је цела Западна Европа слепа на операције кинеског утицаја иако постоје врло очигледни случајеви попут рада две радио-станице у њеној родној Чешкој које су од кинеског емитера "Чајна радио интернешенел" добијале садржај за наизглед безазлене програме у којима су пласирани ставови кинеске државе о разним темама међу којима је и питање Тајвана.

Карашкова тврди и да осим што улаже значајније ресурсе у обликовање ЕУ дискурса, Пекинг све више удружује снаге с руским актерима како би промовисао теме разговора које су повољне и за Москву и за Пекинг – нпр. позивајући се на кинеске изворе у руским државним медијима и обрнуто.

Упозорење саветнице у ЕК долази у тренутку када Комисија припрема законску регулативу за "одбрану демократије" а против "страних покушаја да поткопају демократију и интересе ЕУ", што ће бити усмерено на организације које не пријаве извор финансирања.

Међутим, Карашкова истиче да ово није покушај да се пригуше алтернативна гледишта већ да јавност треба да зна ко плаћа та другачија мишљења.

image