Свет

Тајна мисија директора ЦИА у Кини: Си потом наредио званичницима да се спреме за најгоре сценарије

Више анонимних извора је за "Фајненшел тајмс" потврдило да је директор ЦИА Вилијам Барнс боравио у тајној посети у Кини пре месец дана, док је кинески председник недавно упозорио своје безбедносне званичнике да се спреме за "јаке ветрове и бурне таласе, па чак и за опасна, олујна мора"
Тајна мисија директора ЦИА у Кини: Си потом наредио званичницима да се спреме за најгоре сценаријеGetty © Kevin Dietsch/Getty Images

Директор ЦИА Вилијам Барнс наводно је боравио у тајној посети Кини месец дана пре него што ће кинески председник Си Ђинпинг упозорити своје безбедносне званичнике да се спреме за најгоре сценарије.

Информацију да је Барнс, коме се често повере деликатне иностране дипломатске мисије, боравио у Кини потврдило је за "Фајненшел тајмс" петоро људи упознатих са ситуацијом.

Иако је Бела кућа одбила захтев британског листа за коментар, један амерички званичник је потврдио да је директор ЦИА у току свог пута имао састанке са кинеским обавештајним званичницима.

"Прошлог месеца, директор Барнс је отпутовао у Пекинг где се састао са кинеским колегама и нагласио важност одржавања отворених линија комуникације у обавештајним каналима", рекао је амерички званичник.

Вести о Барнсовој тајној мисији долазе у периоду када Вашингтон покушава да деескалира ситуацију са Кином, подсећа британски лист.

Подсетимо, Вашингтон је затражио сусрет шефова одбране САД и Кине, Лојда Остина и Лија Шангфуа током азијског "Шангри ла дијалог" безбедносног форума, а што је Пекинг одбио, указавши да се Шангфу и даље налази под санкцијама које су му САД наметнуле због надгледања куповине руског оружја 2018. године.

Како напомиње "Фајненшел тајмс", Барнсово тајно путовање одиграло се у исто време када се амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливан састао са кинеским врховним дипломатом Ванг Јием у Бечу, додавши да Бела кућа ни тај састанак није обелоданила до његовог завршетка.

Председник САД Џозеф Бајден је у неколико наврата тражио од директора ЦИА да спроводи деликатне мисије, како "код куће", тако и у иностранству. Британски лист подсећа да је Барнс отпутовао у Москву четири месеца пре почетка руске Специјалне војне операције у Украјини, а како тврде извори за "Фајненшел тајмс", директор ЦИА је такође прошле године ишао на Капитол Хил у покушају да убеди тадашњу председницу Представничког дома Ненси Пелоси да не путује на Тајван.

Иако је садржај Барнсових разговора са кинеским обавештајцима непознат, упадљиво је то да је кинески председник Си Ђинпинг домаћим безбедносним званичницима недавно поручио да размотре "најгоре" сценарије и припреме се за "олујно море".

"Морамо да размишљамо о најгорем сценарију и припремимо се за јаке ветрове и бурне таласе, па чак и за опасна, олујна мора", додао је кинески председник.

Односи САД и Кине погоршали су се усред одлуке Вашингтона да оштро ограничи извоз технологије за полупроводнике, подршку Бајденове администрације Тајвану, а која је укључивала и обостране посете високих званичника, као и преласка онога што су амерички званичници описали као кинески шпијуски балон, а што је Пекинг демантовао, на територију САД.

image