Свет

Руска државна корпорација забранила коришћење "Епл" уређаја

"Ростек", који је основан 2007. по налогу председника РФ Владимира Путина, тренутно обједињује више од 800 истраживачких и произвођачких организација у сектору одбране
Руска државна корпорација забранила коришћење "Епл" уређајаwww.globallookpress.com © Avishek Das

Руска војноиндустријска корпорација "Ростек" саопштила је да је запосленима забранила коришћење уређаја америчке фирме "Епл".

"Уводи се потпуна забрана коришћења уређаја америчког произвођача у свим организацијама корпорације током рада", саопштила је прес-служба "Ростека" а пренео ТАСС.

"Ростек", који је основан 2007. по налогу председника Русије Владимира Путина, тренутно обједињује више од 800 истраживачких и произвођачких организација у сектору одбране.

Телеграм канал "Меш" (Mash) раније је објавио да је забрана "Епл" уређаја уведена само у једном "Ростековом" холдингу – "Швабе", специјализованом за оптоелектронске системе, али се испоставило да се ограничење ипак односи на целу корпорацију.

Према интерним документима фирме "Шбаве", "Еплови" уређаји су забрањени након што је руска Федерална служба безбедности (ФСБ) открила операцију надзора коју су спровеле америчке обавештајне агенције у Русији, преко мобилних уређаја поменуте компаније са седиштем у Калифорнији.

ФСБ је прошлог месеца саопштио да је ЦИА инсталирала малвер на хиљаде ајфона руских грађана и страних дипломата који раде у Русији. Тврди се да је "Епл" пружао америчким обавештајним службама широк спектар могућности да испитају све особе које би користиле Белој кући.

Агенција је ово откриће описала као доказ блиске сарадње "Епла" и америчке обавештајне заједнице, додајући да "декларисана политика осигурања приватности личних података корисника Епла нема никакве везе с реалношћу".

Америчка компанија је демантовала ове оптужбе, те додала да никада није радила ни са једном владом на ту тему, нити ће икада то радити.

Раније овог месеца руско министарство индустрије и трговине објавило је да ће забранити коришћење ајфона, а забрана за запослене треба да ступи на снагу следеће седмице.

image