Свет

Британска нуклеарна подморница замало потонула у Атлантском океану

Подморница, у којој је било 140 људи, спремала се да патролира када су јој отказали сензори за дубину
Британска нуклеарна подморница замало потонула у Атлантском океану© BAE Systems via Getty Images)

Нуклеарна подморница Британске морнарице класе "вангард" замало је потонула због квара једног дубиномера, јавља британски лист "Сан".

Како се наводи, подморница, у којој је било 140 људи, спремала се да патролира у Атлантском океану када су јој отказали сензори за дубину. 

Као резултат квара, подморница, која је носила балистичке ракете "тридент 2", скоро је ушла у "опасну зону" када су инжењери приметили квар и укључили аларм. 

"Технички, подморница је још увек била на дубини на којој је могла да делује. Међутим, у случају планираног дубоког зарона, цела посада би прешла на борбена места. Подморница није требало да буде на тој дубини, али је тонула све дубље. Не можемо ни да замислимо шта је све могло да се догоди да је наставила да тоне", казао је извор за "Сан".

Према писању листа, катастрофа је избегнута захваљујући инжењерима у крменом делу, који су помоћу другог дубиномера утврдили да је зарон измакао контроли.

Лист наглашава да из безбедносних разлога неће открити информације о којој конкретној дубини и подморници је реч, напоменувши да је британска војна команда започела истрагу о инциденту. 

"Не коментаришемо операције. Наше подморнице су и даље распоређене широм света како би заштитиле наше националне интересе", навео је портпарол морнарице.

Велика Британија има четири подморнице класе "вангард", али само две су тренутно у функцији.

image