Свет

Сукоб у Црвеном мору: Интервенисала америчка морнарица

Портпарол јеменских Хута бригадни генерал Јахџа Сари је преузео одговорност за два напада
Сукоб у Црвеном мору: Интервенисала америчка морнарица© Tanjug/Mass Communication Specialist 1st Class Ryan U. Kledzik/U.S. Navy via AP

Балистичке ракете које су испалили јеменски, про-ирански побуњеници Хути погодили су у недељу три комерцијална брода у Црвеном мору, док је амерички ратни брод оборио три беспилотне летелице бранећи се од вишесатног напада, саопштила је америчка војска.

Јеменски побуњеници Хути које подржава Иран преузели су одговорност за два напада који, како се наводи представљају ескалацију сукоба на Блиском истоку изазвану ратом Израела-Хамаса, преноси АП.

САД су најавиле да ће "размотрити све одговарајуће одговоре" након ових напада, посебно прозивајући Иран с којим већ више година владају тензије због нуклеарног програма Техерана који брзо напредује.
Напад Хутија је почео око 09.15 по локалном времену из Сане, главног града Јемена који је под контром Хута, саопштила је америчка Централна команда.

Ратни брод УСС Карни, амерички ракетни разарач, детектовао је да је балистичка ракета испаљена из подручја Јемена под контролом Хута на теретни брод Јунити Експлорер под заставом Бахама.

Убрзо након тога, разарач Карни је оборио дрон који су лансирали Хути иако није јасно да ли је разарач био мета, саопштила је Централна команда, међутим око 30 минута касније теретњак Јунити Експлорер је погођен пројектилом.

Док је одговарао на позив у помоћ, разарач Карни је оборио још један дрон, а америчка Централна команда је потврдила да је теретни брод претрпео мању штету од удара пројектила.

Два друга комерцијална теретњака за расуте терете, брод број 9 и Софи ИИ под панамском заставом, такође су погођена пројектилима.
Док је пловио да помогне теретњаку Софи ИИ око 16.30. по локалном времену, разарач Карни је оборио још један дрон који је летео у његовом правцу.

Карни, разарач са навођеним ракетним пројектилима оборио је више ракета које су Хути испалили према Израелу током сукоба са Хамасом у Појасу Газе.

Ни у једном од досадашњих инцидента овај амерички ратни брод није оштећен, а није пријављено ни да је било повређених.

Портпарол јеменских Хута бригадни генерал Јахџа Сари је преузео одговорност за два напада у недељу, рекавши да је први брод погођен пројектилом, а други дроном док је био у мореузу Баб ел-Мандеб, који повезује Црвено море са Аденским заливом.

image