Свет

Укратко 18. јануар: Пакистан напао положаје у Ирану; Лавров поручио: Подржаћемо став српског народа

Централна банка Приштине саопштила је да ће евро бити једина валута на Космету од 1. фебруара, а председник Србије Александар Вучић поручио из Давоса да ће се Београд борити да до тога не дође
Укратко 18. јануар: Пакистан напао положаје у Ирану; Лавров поручио: Подржаћемо став српског народа© Tanjug/AP Photo/Anjum Naveed
  • Русија не може бити побеђена, на Западу о томе могу само да маштају, будући да тамо мало ко уопште зна историју, поручио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров на годишњој конференцији, на којој је говорио о главним геополитичким темама. Лавров је говорио и о Србији и питању Космета истичући да је председник Путин увек говорио да Русија подржава "онај став који изаберу српски народ и српско руководство". Такође, говорећи о ситуацији у свету, он је истакао да "нико није одобрио да дође до напада на Јемен, као што ни много раније, 2011, није добијено одобрење за напад по Либији". 
  • Пакистан је извео низ прецизних војних удара по позицијама наводних терориста у иранским југоисточним провинцијама Систан и Балуџистан, на граници са Пакистаном и Авганистаном. Из Исламабада је саопштено да у потпуности поштују суверенитет и територијални интегритет Ирана и да је једина сврха акције била да се осигура безбедност земље.
  • Централна банка у Приштини саопштила је да је евро једина валута дозвољена за обављање готовинских платних трансакција у готовинском и у платном систему на Косову и Метохији, и да та мера ступа на снагу 1. фебруара.
  • Председник Србије Александар Вучић састао се на маргинама Светског економског форума у Давосу, са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен и истакао да су имали одличан и важан разговор о геополитичким изазовима, као и плановима о реализацији ЕУ Плана раста за западни Балкан. Одговарајући у Давосу на питања новинара о позицији Србије и сталним притисцима у вези са изборима одржаним 17. децембра, Вучић је, између осталог, рекао да "да смо увели санкције Русији био би цар демократије, сви би ме хвалили, али пошто то нисам урадио сада ме нападају". Он је додао да ће се Београд борити да не буде укинуто плаћање у динарима на Космету.
  • Виши суд у Београду одбацио је и последњи приговор на Укупан извештај о резултатима избора за одборнике Скупштине града Београда, чиме су београдски избори одржани 17. децембра 2023. године и поновљени на три бирачка места 30. децембра 2023. године окончани.
  • Европски парламент усвојио је необавезујућу резолуцију о Мађарској којом се осуђују "намерни, континуирани и систематски напори њихове владе да поткопа темељне вредности ЕУ".Они су изразили забринутост због нарушавања демократије, владавине права и основних права у Мађарској. Усвојеном резолуцијом, ЕП такође критикује мађарског премијера Виктора Орбана због тога што је прошлог месеца уложио вето у ЕУ на давање веће финансијске помоћи Украјини.
  • Транзит комерцијалних бродова кроз Суецки канал пао је на најнижи ниво од када је теретни брод "Евер Гивен" у марту 2021. данима блокирао пловни пут нарушавајући глобалну трговину, известио је "Блумберг".
  • Оружане снаге Украјине поново су напале Белгород, у приграничног Белгородској области Русије, уз помоћ десет ракета, а приликом напада једна жена је рањена. Министарство одбране Русије саопштило је и да су мало после поноћи спречени терористички напади на Московску и Лењинградску област. 
  • Министар одбране Босне и Херцеговине Зукан Хелез поднео је кривичну пријаву против председника Републике Српске Милорада Додика, свог заменика Александра Гогановића и пуковника Оружаних снага БиХ Милана Дамјанића због прославе Дана Републике Српске 9. јануара. Хелез је ово и потврдио за Радио Слободна Европа (РСЕ) наводећи да су "пријаве поднете због њиховог учешћа у обележавању 9. јануара неуставног Дана босанскохерцеговачког ентитета Република Српска".
  • Авион Ентонија Блинкена покварио се у Швајцарској, након чега је амерички државни секретар био приморан да се у Вашингтон врати мањом летелицом. Блинкен се враћао са Светског економског форума у Давосу, када је њему и осталим путницима речено је да је летелица "боинг 737" небезбедна.
  • Више од 20 високих европских политичара задужених за спољну политику позвали су председницу Европске комисије (ЕК) Урсулу фон дер Лајен да се истраже наводи о неправилностима на децембарским изборима у Србији. Писмо у којем се тражи независна истрага због "пријављених изборних неправилности и тврдња о превари", упућено је и председнику Европског савета Шарлу Мишелу и председници Европског парламента Роберти Метсоли. 
  • Троје радника алексиначке фабрике "Магна" који су се отровали од испарења задржани су на болничком лечењу. Сви су свесни, комуникативни и потпуно хемодинамски стабилни. У Ургентни центар Универзитетског клиничког центра Ниш, током ноћи је примљено шест пацијената из Алексинца, где је синоћ дошло до масовног тровања. 
  • Амерички државни секретар Ентони Блинкен затражио је од шефа хрватске дипломатије Гордана Грлић Радмана и министра спољних послова у Савету министара БиХ Елмедина Конаковића да изврше притисак на лидера ХДЗ БиХ Драгана Човића да престане да опструише гасно повезивање Хрватске и БиХ. У писму се истиче да је изградња Јужне гасне интерконекције између Хрватске и БиХ кључна за енергетску безбедност двеју држава.
image
VV inauguration
banner