Свет

СБУ претреса званичнике Министарства одбране: Украли скоро 40 милиона долара намењених за гранате

Новац је искоришћен за куповину 100.000 минобацачких метака за Оружане снаге Украјине. Међутим, ниједна од граната из тог договора никада није стигла до Кијева, а примљена средства су пребачена на рачуне друге повезане структуре на Балкану
СБУ претреса званичнике Министарства одбране: Украли скоро 40 милиона долара намењених за гранатеwww.globallookpress.com © Maxym Marusenko/ZUMAPRESS.com

Службa безбедности Украјине (СБУ) започела је претресе званичника Министарства одбране и менаџера компаније "Лвив Арсенал", преноси публикација "Страна.уа", позивајући се на саопштење Службе.

"СБУ је потврдила претресе званичника Министарства одбране и менаџера Лвовског Арсенала. Према доступним подацима, они су украли скоро 1,5 милијарди (39,6 милиона долара) приликом куповине граната", наводи "Страна.уа".

Према наводима СБУ, "документовање злочина" је обављено уз помоћ актуелног министра одбране Рустема Умерова. 

Како се додаје, у посао су укључени бивши и садашњи званичници Министарства одбране Украјине и челници повезаних компанија.

"Новац је искоришћен за куповину 100.000 минобацачких метака за Оружане снаге Украјине", прецизира се.

Истиче се да су званичници у августу 2022. године склопили уговор о куповини велепродајне серије артиљеријских граната из Лвовског Арсенала, а Министарство је тада на рачуне компаније пренело цео износ предвиђен потписаним документом.

"Након добијања средстава, руководство компаније је део новца пребацило на биланс једне стране комерцијалне структуре, која је требало да пошаље муницију у Украјину. Међутим, ниједна од граната из тог договора никада није стигла до Кијева, а примљена средства повукла у 'сенку', пребацивши их на рачуне друге повезане структуре на Балкану", наводи се.

Додаје се да су снаге безбедности заплениле украдена средства и решавају питање њиховог повратка у земљу.

Корупција у војсци била је посебно осетљиво питање у Украјини јер покушава да одржи ратни јавни морал и представи свој аргумент за придруживање ЕУ.

Подсећамо, министар одбране Алексиј Резников смењен је прошлог септембра због различитих случајева корупције упркос томе што је уживао солидну репутацију у представљању Украјине у њеним разговорима са западним савезницима.

Иако се за њега није тврдило да се лично бавио корупцијом, неколико случајева погодило је војску под његовом управом, један због снабдевања трупа храном, а други због набавке одговарајуће одеће за војнике.

image