Свет

Укратко, 5. април: Пукла брана на реци Урал, земљотрес у Њујорку

Влада Србије формирала је тим који ће се борити против уласка Приштине у Савет Европе, Приштина је започела попис становништва, а српски председник Александар Вучић имао је тежак и искрен састанак са Мануелом Сарацином
Укратко, 5. април: Пукла брана на реци Урал, земљотрес у Њујорку© Tanjug/AP Photo/Yuki Iwamura
  • У граду Орску у Оренбуршкој области пукла је брана која је штитила град од реке Урал. Надлежни су започели масовну евакуацију људи из области где се налази неколико села. У зони поплаве се налази више од десет хиљада људи и четири хиљаде кућа, речено је из кабинета градоначелника Орска.  
  • Земљотрес јачине 4,8 јединица по Рихтеровој скали погодио је исток Сједињених Америчких Држава. Подрхтавање тла осетило се и у Њујорку. Према подацима Геолошког завода САД, епицентар земљотреса био је у Њу Џерсију, седам километара североисточно од места Вајтхаус.
  • Министар спољних послова у техничком мандату Ивица Дачић потврдио је да је формиран тим који ће се борити против пријема Приштине у Савет Европе. Ивица Дачић је рекао да ће се на челу тима налазити он и директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић. Дачић је упозорио да ће се у Савету Европе одлучивати не по праву и правди, већ по сили.
  • Oружане снаге Русије ушле су у предграђе Часов Јара у Доњецкој Народној Републици, рекао је саветник шефа ДНР Јан Гагин и додао да су противничке снаге за годину дана подигле озбиљна утврђења у граду, као и да је територија града минирана.
  • Председник Републике Српске Милорад Додик састао се са мађарским премијером Виктором Орбаном у Палати Републике у Бања Луци. Додик, који је Орбана одликовао Орденом Републике Српске на огрлици оценио је да је долазак мађарске делегације и премијера Виктора Орбана у Српску веома важан дан у којем се слави долазак пријатеља. Орбан је изјавио да наметање измена Изборног закона БиХ од Кристијана Шмита представља провокативну одлуку.
  • Осумњичени за убиство девојчице Данке Илић, С.Ј. и Д.Д. доведени су вечерас на саслушање у Више јавно тужилаштво у Зајечару. Њима је већ одређено задржавање, а дело за које се терете је тешко убиство за шта је запрећена казна до 40 година затвора.
  • Московски суд ухапсио је 11. учесника у терористичком нападу у "Крокус сити холу" у Подмосковљу, Мухамеда Зоира Шарипзоду, саопштено је из суда. Како се наводи, ради се о држављанину Републике Таџикистан који је оптужен за терористички акт.
  • Украјинска војска извела је напад дроновима на територију нуклеарне електране Запорожје. Забележени су налети у областима теретне луке и азотно-кисеоничке станице број 2 Запорошке нуклеарне електране, али није било оштећења на кључној инфраструктури. 
  • На Косову и Метохији данас почиње попис становништва, у оквиру кога ће се прикупљати подаци о броју становника, социјалним и друштвеним условима живота. Попис ће трајати до 17. маја. Све српске странке са КиМ противе се учешћу Срба у попису становништва јер сматрају да није тренутак да се учествује у том процесу док се над припадницима српског народа врши институционално насиље, док им се крше људска права и отимају све ингеренције.
  • Искрен и изузетно тежак састанак, готово ни у чему нисмо сагласни, описао је председник Србије Александар Вучић састанак са специјалним изаслаником Савезне владе СР Немачке за државе Западног Балкана Мануелом Сарацином.
  • Потпредседница Српске напредне странке Ана Брнабић изјавила је након седнице председништва странке да је донета одлука да се на београдским изборима заказаним за 2. јун наступи у најширој коалицији. Она је додала да ће сутра у подне почети са прикупљањем потписа, као и да ће саопштити како ће се звати листа СНС. Излазак на градске изборе најавио је и покрет "Ми – Снага народа проф. др Бранимир Несторовић", а како је истакао народни посланик и члан покрета Александар Павић тражиће промену изборних услова. 
  • Израел ће привремено отворити луку Ашдод и прелаз Ерез за хуманитарне испоруке у Појас Газе, први пут откако је прелаз значајно оштећен у нападу Хамаса 7. октобра прошле године, саопштиле су израелске власти. Из канцеларије премијера Бенјамина Нетанјахуа речено је да је израелски безбедносни кабинет одлучио је да предузме хитне кораке за побољшање хуманитарне ситуације у Гази после напада на хуманитарни конвој у којем је убијено седам радника Светске централне кухиње у Гази и разговора са америчким председником Џозефом Бајденом.
  • Турска ће од 8. априла обуставити учешће у Споразуму о конвенционалним оружаним снагама у Европи, о чему је објављен указ председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана у службеном листу "Ресми газет". Белорусија такође покреће процес суспензије поменутог споразума, након што је председник државе Александар Лукашенко одобрио Представничком дому Народне скупштине да поднесе нацрт закона којим се то предвиђа.
  • Влада Србије усвојила је Меморандум о разумевању са "Француском Електропривредом" (ЕДФ) којим се, између осталог, стварају услови за стратешко партнерство у процени потенцијала за развој нуклеарног цивилног програма у Србији. Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић је рекла да је ЕДФ исказао интересовање за сарадњу са "Електропривредом Србије" у развоју нових, као и ревитализацији постојећих хидроелектрана.
  • Уједињени Арапски Емирати (УАЕ) су објавили да суспендују хуманитарну сарадњу са Израелом након убиства седам радника Светске централне кухиња у Појасу Газе. Амбасадор УАЕ у Израелу Мухамед ел-Хаја описао је тренутно стање као "најмрачнији дан у односима између земаља".

image