Свет

САД на тврдње да је фирма повезана са Хантером Бајденом умешана у терористичке нападе: Бесмислица

Москва истражује тврдње да би западни савезници Украјине могли бити умешани у терористичке активности
САД на тврдње да је фирма повезана са Хантером Бајденом умешана у терористичке нападе: Бесмислица© Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Вашингтон инсистира да нема разлога да се трага за било којим другим потенцијалним осумњиченима за терористички напад у "Крокус сити холу" осим Исламске државе (ИСИС), након што је Москва саопштила да испитује западне компаније и владине званичнике у оквиру истраге о финансирању низа терористичких напада у Русији.

Руски истражни комитет је "утврдио да су средства која теку преко комерцијалних организација, укључујући нафтни и гасни конгломерат 'Бурисма холдингс', који послује у Украјини, коришћена последњих година за извођење терористичких напада у Русији", рекла је у уторак портпаролка Светлана Петренко.

Осим прошломесечног масакра у "Крокус сити холу" у близини Москве, истрага се бави и другим терористичким актима, укључујући убиства истакнутих јавних личности и бомбардовање гасовода "Северни ток".

Обраћајући се новинарима, саветник за националну безбедност Џејк Саливан поновио је наратив Вашингтона о нападу у "Крокусу" и истовремено одбацио оптужбе Москве.

"То је бесмислица", рекао је Џејк Саливан. "Русија зна да је ИСИС починио напад у Москви, знамо да је ИСИС извршио напад у Москви, упозорили смо Русију на предстојећи терористички напад у Москви, а све остало је халабука".

Русија је покренула истрагу након што је више званичника после масакра у "Крокусу" рекло да су Украјина и њени западни савезници умешани у терористичке активности на руском тлу.

Истрага је наводно утврдила да је бар део финансирања тероризма вођен преко украјинских компанија, укључујући озлоглашену "Бурисму" - бившег послодавца сина америчког председника Џозефа Бајдена, Хантера.

Вашингтон је објавио јавно упозорење о неизбежном нападу на Русију почетком марта, недељама пре масакра у "Крокус сити холу". САД су од тада више пута тврдиле да сви докази упућују на ИСИС-К, изданак терористичке групе са седиштем у Авганистану, која је некада контролисала делове Ирака и Сирије, као јединог организатора и починиоца.

Секретар руског Савета безбедности Николај Патрушев рекао је прошле недеље да САД одбијају да дозволе било какву дискусију о потенцијалној умешаности Украјине у прошломесечни терористички напад у близини Москве јер је Вашингтон на крају одговоран за акције Кијева.

image
VV inauguration
banner