Свет

Како је Јункер дуванским димом "одувао" Терезу Меј

На четворосатном састанку у Стразбуру о Брегзиту, тадашњи председник Европске комисије палио је цигару за цигаром, а његова саговорница, британска премијерка, по повратку кући толико је лоше изгледала да су се ковали планови за њену медицинску евакуацију
Како је Јункер дуванским димом "одувао" Терезу Мејwww.globallookpress.com © © Zheng Huansong

Тадашњи председник Европске комисије Жан Клод Јункер толико је много пушио на састанцима посвећеним Брегзиту да је британска премијерка Тереза Меј која је учествовала на њима остала без гласа, пише у најновијој књизи о Брегзиту, преноси "Политико".

У књизи новинара и политичког коментатора "Сандеј тајмса" Тима Шипмана описани су преговори и политичка надмудривања око Брегзита између 2017. и 2019. године.

Шипман пише да је Јункер на састанку у мају 2019. који је трајао четири сата, палио цигарету једну за другом. Као и да је на састанцима са Терезом Меј пушио јак континентални дуван упркос прописима Европске уније који забрањују пушење у канцеларијама.

"Дувански дим направио је хаос са њеним грлом, а глас јој претворио у пригушено кркљање. Ухватила је и прехладу – нешто што премијерки стварно није требало пред напорну недељу и парламенту", пише Шипман.

Али, како пише даље, Меј је била "превише фина да би се жалила", упркос томе што је један од њених помоћника анонимно назвао Јункера "непристојним кретеном".

Натраг код куће, док је Мејова покушавала да закључи договор о Брегзиту у Доњем дому британског парламента, глас јој је пуцао.

Скупштинске власти биле су забринуте за здравље Мејове након састанка са пушачем Јункером и удисања његовог дуванског дима. Толико да су ковали планове у случају нужде.

"Без знања посланика, позвали су доктора, а званичници Доњег дома били су толико забринути за здравље Мејове да су направили чак и план за њену евакуацију", наводи се у књизи.

У гласању које је уследило након представљања ревидираног уговора, договореног на "задимљеном" састанку са Јункером у Стразбуру, Меј је изгубила за 149 гласова, упркос изменама у последњем тренутку које је испреговарала са ЕУ.

Недељу дана касније, Мејова је изјавила да њена странка неће водити Велику Британију у наредној фази преговора о Брегзиту. Тереза Меј је два месеца касније напустила место премијера.

"Ако није могла да натера неког да престане да пуши, тешко да је могла ишта више да извуче", цитира се у књизи коментар анонимног конзервативног политичара.

image
VV inauguration
banner