Економија

Нова деоница Моравског коридора отвара се у четвртак: Колика ће бити путарина и од када се наплаћује

У саобраћај ће бити пуштен део Моравског коридора од Макрешана до Кошева у дужини од 10,9 километара
Нова деоница Моравског коридора отвара се у четвртак: Колика ће бити путарина и од када се наплаћује© FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић најавио је данас да ће у четвртак бити пуштен у саобраћај део Моравског коридора од Макрешана до Кошева у дужини од 10,9 километара.

"Поносан сам што као министар за саобраћај и инфраструктуру могу да најавим да ће у четвртак, 7. децембра у 15 сати бити пуштен још један део Моравског коридора од Макрешана до Кошева", рекао је Весић за Танјуг.

Како је рекао, Крушевац ће након тога бити прикључен на мрежу брзих саобраћајница и ауто-путева.

"Уз део коридора који смо пустили у априлу, између Појата и Макрешана дужина око 16,7 километара, ми ћемо сада имати 27,6 километара Моравског коридора који се налазе у функцији", рекао је министар.

Он је истакао да су постављене наплатне рампе, и да се на предлог председника Србије Александра Вучића, до 1. јануара 2024. године коришћење овог дела аутопута неће наплаћивати.

"Сада се од Београда до Појата плаћа 720 динара за путнички аутомобил. Од 1. јануара од Београда до Кошева ће се плаћати 840 динара, а од Београда до Крушевца (Запад) ће се плаћати 810 динара", рекао је Весић за Танјуг.

Такође, од Београда до Ћићевца наплаћиваће се 740 динара, док ће цена путарине од Београда до Крушевца (Исток) износити 800 динара. Министар је истакао да је веома задовољан извођачима и да је захвалан свима који раде на Моравском коридору, јер су отклонили још један задатак да на Крушевац до краја ове године буде прикључен ауто-пут.

"Њих следеће године чекају два тешка задатка. Завршетак ауто-пута од Прељине до Адрана, то је на другој страни ауто-пута. То значи да ће и Краљево бити прикључено до краја следеће године на ауто-пут као други велики град на Моравском коридору", рекао је Весић.

Он очекује да до краја следеће године и Врњачка бања, Трстеник и Краљево буду прикључени на мрежу ауто-путева.

"До 2025. године остаје део од Врњачке бање до Адрана и тада ће комплетан Моравски коридор, чија је дужина 112 километара, где живе око 500.000 људи, бити повезан, што значи везу између два наша ауто-пута, Милош Велики односно бивше петље Прељина и ауто-пута Београд-Ниш", рекао је Весић.

Почиње изградња "Осмеха Војводине"

Такође, Весић је додао да ће 13. децембра почети радови на изградњи брзе саобраћајнице "Осмех Војводине".

"Радови на брзој саобраћајници која повезује Бачки Брег, Сомбор, Врбас, Кулу, Србобран, Бечеј, Нови Бечеј, Кикинду и Српску Црњу дужине преко 190 километар почињу 13 децембра. Добили смо грађевинску дозволу за првих 5,5 километара који почињу од Бачког Брега. Тиме почињемо изградњу једне од најкомплекснијих саобраћајница која ће бити значајна, јер ће повезати Румунију и Мађарску", рекао је Весић.

image