Економија

Балкански форум у Будимпешти: Ђедовић Хандановић са Сијартом о изградњи нафтовода ка "Дружби"

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић је изјавила да је прикупљена сва техничка и пројектна документација и да се очекује да ће српско-мађарски нафтовод којим ће овај енергент стизати из Русије бити завршен до 2027. године
Балкански форум у Будимпешти: Ђедовић Хандановић са Сијартом о изградњи нафтовода ка "Дружби"© TANJUG/ MRE/ EMILIJA JOVANOVIĆ

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић изјавила је данас да ће на одвојеном састанку са мађарским министром спољних послова и трговине Мађарске Петером Сијартом разговарати о изградњи српско-мађарског нафтовода у дужини од 128 километара, који ће пројектно коштати око 150 милиона евра.

Ђедовић је уочи почетка дводневног "Балканског форума" навела да се очекује да ће нафтовод, који ће Србију повезати са руском "Дружбом" бити завршен до 2027. године, и да је је прикупљена сва техничка и пројектна документација.

Према речима министарке рударства и енергетике, Мађарска доста полаже на нуклеарну енергију о чему би и Србија требало да размишља.

"Треба да размишљамо како да до 2040. године обезбедимо изворе базне енергије, као што је нуклеарна. Данас имате мање реакторе који се брже граде и мање коштају, а ми се још увек примарно ослањамо на угаљ. Тенденције у свету су да се и у гас у будућности не инвестира, тако да је потребно наћи изворе обновљиве енергије", рекла је за РТС министарка рударства и енергетике.

Она је додала да је тема "Балканског форума", између осталог и енергетска безбедност.

"Као што знамо криза у Украјини још траје. Енергетски смо стабилни, имамо довољне залихе гаса у складиштима, и у Банатском двору 388 милиона метара кубних и овде у Мађарској 163 милиона метар кубних, али морамо бити на опрезу. Мађарска је наш стратешки партнер, посебно у енергетици", рекла је за Ђедовић Хандановић.

У Будимпешти почиње дводневни "Балкански форум" који подстиче дијалог, сарадњу, развој и повезивање у региону и интеграцију у Европску унију.
Циљ је да балканске земље, са одрживим решењима, заједнички одговоре на актуелне политичке, економске и енергетске изазове и кризе.

Балкански форум у мађарској престоници окупио је представнике влада и стручњаке из региона и Европске уније, а циљ је да подстакне сарадњу у сви сферама живота. Иако је енергетска криза иза нас, Танјуг наводи да је Европа обазрива и да је стабилност снабдевања енергентима свим земљама приоритетан задатак.

Током дводневног Форума у Будимпешти разговараће се о будућности региона, а једна од тема биће и како предупредити недостатак радне снаге у централној и југоисточној Европи.

image