Магазин

Продужени Ковид одлази у заборав: Лекари тврде да су симптоми слични као и код обичног грипа

Време је да термин продужени Ковид коначно изађе из употребе, поручују научници који су се бавили истраживањем ове теме. По њиховом мишљењу, симптоми овог стања нису ништа гори од оних који се јављају након обичног грипа, те нема потребе ни за диференцијацијом.
Продужени Ковид одлази у заборав: Лекари тврде да су симптоми слични као и код обичног грипа© Canva / milorad kravic

Иако је стање продуженог Ковида признато чак и од стране Светске Здравствене Организације (СЗО), а термин устаљен како код људи, тако и код научника, сада истраживачи из Квинсленд Хелта имају другачије мишљење о овој теми. У својим научним радовима они наглашавају да пролонгирано постојање симптома вируса, које се дефинисало као продужени Ковид, није испраћено драстично горим симптомима него било каква друга инфекција нити грип, преноси Гардијан.

Због чега би термин продужени Ковид требало да изађе из употребе 

Водећи аутор студије доктор Џон Џерард је у интервјуу за овај магазин нагласио да је "крајње време да термин продужени Ковид изађе из употребе" и оде у заборав, будући да се његовим коришћењем имплицира да је ово стање драстично другачије, да се повезује искључиво са Корона вирусом и да у појединим случајевима може изазвати чак и непотребну предострожност, забринутост и страх код људи.

Различите дефиниције изазвале неслагање струке

Постоје различите дефиниције продуженог Ковида, али уколико се водимо оном званичном, коју је издала СЗО, он представља постојање симптома у временском периоду дужем од три меесеца након иницијалне инфекције, у случајевима када ти симптоми не могу бити објашњени другом дијагнозом. По мишљењу доктора Џерарда, сам настанак термина продужени Ковид је упитан и највероватније се појавио у време када су се људи изнова заражавали вирусом у јако кратком временском периоду.

Шта кажу истраживања

У истраживању које је спровео Џерард са својим тимом је учествовало 5.112 одраслих који су имали симптоме респираторне инфекције и који су тестирани ПЦР методом у периоду од маја до јуна 2022. године. Од укупног броја испитаника њих 2.399 било је позитивно ка Ковид-19, 995 је било позитивно на грип Инфлуенца, док је 1.718 било негативно и на један и на други грип.

Годину дана након иницијалног тестирања од њих је тражено да опишу тренутно стање, при чему је 16 посто њих изјавило да и даље има одређене симптоме, док је 3.6 посто испитаника рекло да осећају одређене потешкоће у свакодневним активностима. Од укупног броја оних који су отежано функционисали на дневној бази, 3 процента је раније имало Корону, док је 3,4 посто било позитивно на Инфлуенцу, из чега је и проистекао закључак доктора Џерарда.

Студија је такође разматрала специфичне симптоме код пацијената који су имали умерено до тешке тегобе и открила је да је и код пацијената који су били позитивни и негативни на Ковид, исти проценат (94 посто) пријавио један или више уобичајених симптома продуженог Ковида: умор, погоршање симптома након напора, мождана магла и промене у укусу и мирису.

image