Русија

Кремљ: Француска већ учествује у сукобу у Украјини

Песков је говорио о изјавама француског председника, активностима ЦИА-е и нападима украјинских оружаних снага на цивилне циљеве у руским регионима
Кремљ: Француска већ учествује у сукобу у Украјиниwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Француска је већ увучена у сукоб у Украјини и не престаје да увећава своју умешаност, оценио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Париз индиректно већ учествује у сукобу, изјавио је портпарол Кремља, коментаришући речи француског председника Емануела Макрона да Француска није у рату са Русијом, али Запад не сме да дозволи да Москва победи.

Говорећи о активностима Централне обавештајне агенције, Пексов је рекао да ЦИА наставља са покушајима субверзивних активности у Руској Федерацији.

Изјаву директора ЦИА Вилијама Бернса, да ће "америчка помоћ Украјини омогућити удар на Крим", портпаролка руског МСП-а Марија Захарова је поручила да је то подстрек на ескалацију.

Наиме, Бернс је рекао да ће нови пакет помоћи обезбедити способност украјинских оружаних снага да "изведу продорне ударе на Крим" и покрену "офанзиву" крајем 2024. године, што ће Кијеву отворити перспективу преговора са повољније позиције.

"Такве изјаве нису ништа друго до подстицање на ескалацију сукоба. Све се то ради ради наношења 'стратешког пораза' Русији. Препоручили бисмо Вилијаму Бернсу да још једном погледа недавни интервју руског председника са Такером Карлсоном, а посебно онај фрагмент у коме наш лидер говори о неостваривости таквих западних планова", поручила је Захарова.

Портпарол Кремља је прокоментарисао је и све чешће нападе Оружаних снага Украјине на руске регионе, рекавши да се ради о покушајима Кијева да дестабилизације ситуацију уочи избора.

Прву ствар коју је портпарол Кремља јутрос урадио је било онлајн гласање на председничким изборима.

Електронско гласање је, како је рекао, веома практично. Кремљ ће благовремено јавити када председник Русије Владимир Путин буде гласао.

image