Спорт

Ђоковић против Синера – реприза прошлогодишње драме за финале Вимблдона

Вимблдон полако улази у саму завршницу, сазнали смо ко су финалисткиње у женској конкуренцији, а сада је ред да добијемо двојицу играча који ће се борити за трофеј у мушком делу турнира
Ђоковић против Синера – реприза прошлогодишње драме за финале ВимблдонаGetty © Julian Finney

Најбољи тенисер свих времена Новак Ђоковић игра полуфинале против Јаника Синера у походу на нови, осми пехар у Лондону.

Ђоковић и Синер ће отворити програм на Централном терену и почети свој меч у идеалном термину – око 14.30 по средњоевропском времену.

Светски "број 2" је већ оборио низ рекорда на теренима Ол Ингланд клуба и сада га очекује дуел са једним од тенисера који верују да могу да га скину са трона.

Момак из Јужног Тирола изјавио је после жреба да има шансе против Ђоковића, у мечу који ће представљати репризу њиховог дуела од пре 12 месеци.

Био је то други окршај Новака и Јаника, онај који много више боли Италијана због начина на који га је изгубио.

Имао је 21-годишњак велику предност од два сета у четвртфиналу, али није успео да је сачува. Приликом једног проклизавања је незгодно пао и искренуо скочни зглоб, изгубио "моментум" и Ђоковић је успео да преокрене, а потом и дође до титуле.

Ипак, извукао је поуке из тог неуспеха и верује да зна рецепт за победу.

"За почетак, треба доћи до 2-0. Биће то несумњиво потпуно другачији меч од оног од прошле године. Он ме зна боље, знам и ја њега боље. Биће то помало и тактичка битка, али и ментална, зар не?", рекао је Синер.

"Када играте против Новака увек је тешко, посебно на гренд слему. Али срећан сам. Борићу се за сваку лоптицу, уживаћу у сваком моменту. Морам да идем јако и да покушам да га надвладам. Напредовао сам физички, много сам снажнији, али и ментално. Играм мудрије. Видећемо како ће ићи."

Осим тада, њих двојица састали су се још само на мастерсу у Монте Карлу 2021. године, када је Србин имао много лакши посао.

Шта сада очекује Ђоковића?

Парадоксално звучи, с обзиром на то да је прошле године био на ивици пораза, али Новака ће сада чекати много тежи посао.

Синер је сазрео у претходном периоду и од почетка сезоне се етаблирао као један од најбољих играча на свету.

Већ је свима јасно да ће у будућности чинити "велику тројку" са Карлосом Алкаразом и Холгером Рунеом, иако за сада мало заостаје за споменутим двојцем, посебно за спектакуларним Шпанцем.

Освојио је једну титулу ове сезоне, играо још два финала, од којих је једно било на мастерсу у Мајамију, док се и даље чека његов продор на највећој сцени, односно гренд слемовима.

Покушаће да то учини баш на Вимблдону, пошто травната подлога погодује његовом стилу тениса.

Има снажне ударце, из форхенда и бекхенда може да погоди готово сваки део терена, а када је потребно, ослања се и на изузетно квалитетан тенис.

Оно што је најважније на трави, драстично је поправио кретање и сада делује да би најбоље резултате у каријери могао да прави на турнирима као што је Вимблдон.

Тога је свестан и Ђоковић, који не бежи од улоге фаворита на турниру, али исто тако зна са чиме ће имати посла.

"Воли да игра на брзим подлогама, жели да буде агресиван. Из форхенда и бекхенда удара јако, воли да диктира, знам његову игру. Млад је, наравно да се очекује његов напредак, поготово на сервису", рекао је Ђоковић и наставио:

"Комплетан играч, заиста једва чекам меч, само да се опоравимо. Биће мотивисан, као и ја, па ћемо видети шта може да се деси."

Синер је имао много лакши пут од српског аса, пошто до полуфинала није имао противника који је пласиран боље од 78. места на АТП ранг-листи.

Побеђивао је редом Хуана Мануела Серундола, Дијега Шварцмана, Квентина Алиса, Данијела Елаија Галана и Романа Сафијулина – и то је чинио поприлично сигурно.

Међутим, сада га чека потпуно другачија ситуација – играч који ће бити фаворит и који му неће давати лагане поене. Италијан се још није сусрео са ритерном какав поседује Ђоковић, који је на вимблдонској подлози убитачнији него иначе.

Такође, ментални аспект ће поново бити на страни Србина, што може да представља капиталну предност уколико дође до важних и преломних тренутака у мечу.

"Ђоковић сада игра боље него што је икада раније играо."

"Тенис је све бољи и бољи, а он игра боље него било ко у овом тренутку. Мислим да је фаворит за освајање календарског слема, да буде трећи играч у историји којем ће то поћи за руком. Мислим да има баш добру шансу да то уради. Једини савет би му био – надам се да ће остати здрав јер желим да гледам како иде по историју", истакао је Џејмс Блејк.

Слично размишља и легендарни Матс Виландер, човек који је био први на свету и освојио седам гренд слемова.

"Ђоковић ће бити најбољи свих времена. Али за мене он није најбољи само по питању свих тенисера који су играли, мислим да смо у 2023. години видели најбољу верзију Новака Ђоковића", рекао је Виландер и објаснио на шта мисли:

"Он је сада бољи играч, јаче удара лоптицу, на терену је све интелигентнији, све више показује ту тениску интелигенцију – игра слајсеве у бекхенд противника, игра дроп шотове, излази на мрежу... Сваки аспект његове игре делује да је мало бољи него икада пре, осим можда кретања, због његових година, али за мене, Новак није само најбољи тенисер у историји, већ и најбоља верзија себе."

Шта Новак мора да поправи да би ушао у финале?

Опет, то не значи да му је већ уписан тријумф. Оне морају да се зараде јер, како је и сам рекао, сви тенисери желе да га победе.

"Знам да сви хоће мој скалп, знам да желе да ме победе, али то се не дешава..."

Да би се пласирао у своје девето финале на теренима Ол Ингланд клуба (изгубио само једно), мораће пре свега да поправи проценат убаченог првог сервиса.

Почетни ударац га је мучио у добром делу четвртфиналног меча са Андрејом Рубљовом и, када се он усталио, све је кренуло много лакше.

Овога пута неће имати луксуз за спорији почетак меча, као што је то учинио против Руса, јер ће Синер сваку прилику користити да преузима иницијативу. Баш због тога ће споменути ритерн поново бити окосница Новакове игре.

Уколико у гемовима на сервис ривала буде успевао да држи лоптицу у игри и намеће свој ритам, биће у доброј прилици на начне ментални оклоп Италијана. А знамо да, када противнике ухвати у своју машину, готово да им нема спаса.

Последњих шест полуфинала на Вимблдону Новак је добио, такође и шест финала, због чега расте оптимизам да бисмо у недељу поново могли да га гледамо како излази на терен и креће у борбу за најважнији пехар у "белом спорту".

По завршетку меча између Ђоковића и Синера биће одиграно друго полуфинале, а састаће се Шпанац Карлос Алкараз и Рус Данил Медведев.

Алкараз је благи фаворит, иако тек други пут у каријери игра на Вимблдону. Освојио је такмичење у Квинсу, а од почетка турнира приказује изузетно квалитетне партије.

С друге стране, Медведев је први пут у каријери међу четворицом најбољих на Вимблдону и неугодан је противник за свакога у завршницама гренд слемова. То најбоље зна Ђоковић који је изгубио у финалу Ју-Ес опена.

Финале Вимблдона на програму је у недељу, 16. јула од 15.00 часова.

image
VV inauguration
banner