Спорт

Бивши фудбалер Звезде за РТ о Играма будућности: Третирали нас као звезде Барселоне

Игре будућности су организоване до савршенства у сваком погледу, изјавио је фудбалер Ненад Стојановић у интервјуу за РТ
Бивши фудбалер Звезде за РТ о Играма будућности: Третирали нас као звезде Барселоне© Games of Future 2024 Kazan

Игре будућности, први велики међународни турнир "фиџиталних" спортова на свету који комбинују физичка такмичења у класичним спортовима и посебно приређеним дигиталним спортским дисциплинама за онлајн учеснике из целог света, приводи се крају.

Србија је у Казању имала представнике у виду е-спортс тимова Црвене звезде и Партизана, који су се такмичили у фиџитал фудбалу, односно фиџитал кошарци.

Црвено-бели су такмичење завршили у групној фази са два пораза – прво су изгубили од мексичке екипе Кецалес укупним резултатом 8:3, да би онда бољи били и фудбалери ЦХП-а из Чилеа са 6:1.

Међутим, у Београд су се вратили пуни позитивних утисака, које је поделио најискуснији у тиму Ненад Стојановић.

"У Србији би рекли: 'Чиста десетка!'", почео је Стојановић у интервјуу за РТ.

"Хотел, људи – све је урађено до савршенства. Наишли смо на дивну добродошлицу. Бранио сам боје добрих тимова, али они су нас третирали као звезде Барселоне. Штавише, знам да многи овде воле Црвену звезду."

Иако је ситуација у свету прилично напета, Срби нису имали ни промил сумње о свом учешћу на Играма будућности.

"У Србији се по том питању апсолутно ништа није променило. Наше земље остају пријатељске и наши људи остају заувек браћа. И у Русији се увек осећамо као код куће. На исти начин вас поздрављамо и у нашој домовини."

Стојановић има 44 године, и даље се активно бави фудбалом, а у богатој каријери играо је, између осталих, за Генк и Црвену звезду са којом је 2003. освојио дуплу круну.

"Морате да схватите да ми више није било лако да наставим да наступам на професионалном нивоу. Уосталом, у октобру ћу напунити 45 година, aли и даље одржавам форму. Сада имам пет тренинга недељно. Радим и на академији где деца уче. Стога, не морамо да спуштамо летвицу. Осим тога, играм и у формату 5x5. Kада сам добио понуду да дођем у Казањ, одмах сам пристао. Прво, зато што говоримо о повратку у Русију. Друго, зато што и даље волим да излазим на терен."

Популарни "Пурке" је играо на позицији нападача, да би га крајем прве деценије 21. века пут одвео у Русију. Од 2006. до 2008. године носио је дрес Луча из Владивостока за који га везују веома лепе успомене.

Каже да прати Премијер лигу Русије и да је јасно да је тамошњи фудбал драстично напредовао од његовог боравка на Далеком истоку.

"Ако говоримо о фудбалу, мислим да је ниво руских тимова порастао. Играо сам Премијер лигу тада за Луч. Спартак, Зенит и Локомотива су тада били веома добри, али из године у годину напредак је постајао све очигледнији. На пример, исти они из Санкт Петербурга освојили су Куп УЕФА и Суперкуп 2008. године."

"Стално су се појављивали нови јаки тимови. Након што сам напустио Русију, нисам често долазио овде, али сам гледао доста утакмица на телевизији. Код нас у Србији можете да гледате руско првенство, а и неки сународници су се окушали у Премијер лиги."

Стојановић је истакао да је његов тим у Казању био ослабљен неиграњем двојице великих фудбалских мајстора, да је састављен претежно од младих играча старости од 16 до 18 година, те да не чуде и чарке попут оних у дуелу са Кецалесом из Мексика.

"Истовремено, чинило се да су мексички навијачи на трибинама својим понашањем мало подгрејали сукоб", рекао је Ненад, али и навео да је у спорту то све нормално:

"Ово је фудбал. Емоције су саставни део тога. Када ЦСКА игра са Зенитом или Барселона са Реал Мадридом, дешава се исто. И ван терена људи могу да буду пријатељи, али током мечева се жестоко боре. Нико не воли да попушта. Само треба да се борите до краја."

Задовољан је и подршком коју су црвено-бели имали у Казању.

"Знате, осећао се топао однос не само у арени, већ и ван ње. На пример, када смо шетали по Казању, видели смо како нас људи доживљавају позитивно. Неки су дошли тражећи фотографије. И скоро сви знају наш тим", закључио је Стојановић за РТ.

image