Спорт

Завршене Игре будућности у Казању

Завршене Игре будућности у Казању, први велики међународни турнир "фиџиталних" спортова
Завршене Игре будућности у Казању© РИА Новости/Максим Богодвид

У Казању су затворене Игре будућности, први велики међународни турнир "фиџиталних" спортова на свету који комбинују физичка такмичења у класичним спортовима и посебно приређеним дигиталним спортским дисциплинама за онлајн учеснике из целог света.

Руски Казањ је био домаћин првог турнира, који је трајао десет дана, а на којем је учествовало више од две хиљаде такмичара из 107 земаља.

Такмичења су била подељена у пет изазова: спортски, тактички, борбени, технички и "спид ран", а укупно је одржана 21 иновативна дисциплина Игара.

Србију су у Русији представљали чланови е-спортс тимова Црвене звезде и Партизана, који су се такмичили у фиџитал фудбалу и фиџитал кошарци.

Заменик премијера Руске Федерације, Дмитриј Чернишенко, нагласио је да је такмичење било огроман успех.

"Пријатељи, успели смо! Русија је осмислила и одржала турнир у новим спортовима у формату званом 'фиџитал'. Технолошки, динамичан, инспиративан и веома забаван. На раскрсници традиционалног и е-спорта такмичење су пратили гледаоци из више од 100 земаља. Дали смо спорту незаборавно искуство уз невероватна такмичења. Игре будућности су постале заиста универзално признат бренд у свету. Захваљујући Играма, Русија је још једном доказала своју водећу улогу у глобалној спортској заједници", рекао је Чернишенко.

Игре је, на спектакуларној церемонији, отворио председник Русије Владимир Путин, који је, између осталог, рекао да су Игре будућности руски поклон спорту, док је поред њега седела уметничка клизачица Камила Валијева.

image