Србија и Балкан

Брнабић: Опозиција, ЦРТА и друге НВО покушавају да дестабилизују Србију

ЦРТА Тужилаштву није поднела ни један једини папир, каже премијерка Србије Ана Брнабић
Брнабић: Опозиција, ЦРТА и друге НВО покушавају да дестабилизују Србију© FOTO TANJUG/NEBOJŠA RAUS

Председница Владе Србије Ана Брнабић обратила се поводом извештаја организације ЦРТА о наводним неправилностима на изборима у Србији и нагласила да је у питању "брутално навијачко понашање".

"Желела сам да се обратим поводом важне, бомбастично најављене, прес конференције ЦРТЕ, коју сам дуго очекивала, да чујем какве су то неправилности они забележили. Те неправилности нису констатовали кроз записнике, нису предали Републичкој изборној комисији (РИК), Градској изборној комисији (ГИК), ни Тужилаштву. Чула сам, као и сви остали грађани Србије, једно велико ништа. Да вас питам - шта су ново они рекли, шта смо то данас чули? Ништа. Чули смо инсинуације, нагађања, полуинформације, квази-анализе, анонимне дојаве. Све то је лепо спаковано за један политички контекст који тера воду на њихову воденицу, као што је било и предизборној кампањи, наставили су у истом маниру. Обраћају се светским центрима моћи па ако они притисну - у реду, домаће институције нису битне. Па на којим се изборима такмичите, у Бриселу или Вашингтону?", истакла је Брнабић на ванредној конференцији за медије.

Како је нагласила, ЦРТА није Тужилаштву поднела ни један једини папир.

Она је напоменула да је у питању "брутално навијачко понашање, апсолутно ништа више", да ту нема професионализма, објективности, непристрасности...

"Ја сам приморана да реагујем, и то из просторија Владе Републике Србије, јер ово што слушамо од понедељка ујутру, када су се представници груписане Ђиласове опозиције опасуљили, када им је прорадио софтвер, па су коначно видели који су резултати, па су се уверили да су изгубили и онда кренули да оспоравају изборе, али никако пре тога", додала је премијерка Србије.

Она је нагласила да све што смо чули и видели нема никакве везе са СНС и са листом "Александар Вучић - Србија не сме да стане" и листом "Београд не сме да стане".

Она је напоменула да је у питању "директна дестабилизације Србије и покушај рушења уставног поретка".

"Ни у једној демократској држави се не дешава да имате овакве оптужбе, које онда иду свуда по свету, у Европи, писмима, разгледницима, телефонским позивима, голубовима писмоношама и тако даље, где оптужујете државу да је лажирала изборе, али да ни у једном тренутку не пружите ни један једини доказ, како ови из опозиције, тако и ови из невладиног сектора", истакла је председница Владе Србије.

Хтели су на власт да дођу револуцијом

Она је напоменула да је било потпуно јасно да опозиција ово припрема током целе кампање.

"Нису представили никакав план, њихова кампања се фокусирала само на мржњу према Александру Вучићу. Планирали су Мајдан у Београду, да на власт дођу револуцијом - то неће проћи", јасна је Брнабић.

Она је нагласила и да је на изборима 17. децембра било 109 приговора и три жалбе мање него на изборима у априлу 2022. године.

Говорећи о наводном гласању 40.000 људи из Републике Српске рекла је да њих нема у бирачком списку и да је немогуће да су они гласали.

"Дали смо податак да је читав тај дан границу између Босне и Херцеговине и Србије прешло 20.360 људи, од којих значајан број њих нема српско држављанство, али је и значајан број деце", казала је Брнабић.

Брнабићева је потом истакла како је сада одједном нестала прича о гласовима у Републици Српској.

"Чекајте, људи, понедељак, уторак, среда, четвртак, причате о тим људима као да су најогавнији. Очекујем, сада јавно, да упуте извињење Србима из Републике Српске, ваљда толико дугујете тим људима", казала је Брнабић.

Број бирача у Београду порастао за 0,8 процената

Како је навела, од понедељка је била прича о Србима из Републике Српске, а сада је кренула прича о миграцијама у Србији.

Када је реч о изборима у Београду, истакла је да смо чули "да је доказано нешто путем анализе ретких имена, која је показала неконзистентности".

"Какве, нико није разумео. Грађани нису глупи ни луди, тај фазон шибицарења никада није и никада неће проћи у Србији. Можете да радите анализу ретких имена, честих имена, лепих и ружних имена. Како год да га окренете, једино што не можете да спорите и да мењате је бирачки списак. И тај бирачки списак показује да се од априла 2022. године, до децембра 2023, број бирача у Београду повећао за мизерних 0,8 процената. То је око 12.907 људи, ако се не варам. Какву год анализу да радите, то је тако", додала је Брнабић.

Она је оценила да је то апсолутно у складу са трендовима, али и да поред тога није могло да утиче на изборни резултат.

Брнабић је навела да је листа "Србија не сме да стане" добила више него дупло више гласова од, како је рекла, Ђиласове опозиције, и додала да, када се гледају пребивалишта грађана, "треба да се утврди ко је тачно пребацивао људе да гласају".

"Каква год да је странка у питању, то је све Ђиласова опозиција. Постојале су само две опције на изборима и грађани су то добро препознали. Што се тога тиче, могуће је да су они пребацивали те људе. А ко ће то да утврди? Да ли су то они чинили зато што нису веровали да имају нешто у Београду, или неко други пребацивао, или је и то домет статистичке грешке и ништа не може да промени. Осим што су утврдили да није било проблема на парламентарним изборима", рекла је Брнабић.

Према њеним речима, са контролорима, посматрача је било 5.587, са бирачким одборима у којима је било 150.000 људи, од којих 11 одсто људи испред СНС.

"Дакле, све у свему, поштовани грађани Србије, ово је само један покушај њихове преваре", поновила је.

Она је поновила да је, и поред свих протеста испред РИК-а, штрајкова глађу и слично, број приговора и жалби значајно мањи него након избора прошле године.

Брнабићје напоменула да је чула да је јуче Борко Стефановић рекао да је Француска демантовала да је председник Емануел Макрон упутио честитку председнику Србије Александру Вучићу.

"Ево понуде, ако председник Емануел Макрон није лично честитао председнику Александру Вучићу, ево да кажем да се Александар Вучић и ја више нећемо бавити политиком. Ако је Макрон честитао Вучићу, ево да се договоримо да Борко Стефановић и Драган Ђилас јавно кажу да су највећи лажови на свету и да их позовемо да се више не баве политиком. Нема више смисла", додала је председница Владе Србије.

На основу скеча са Твитера зову народ на улице

На питање телевизије Н1, "да ли неко може да има два пребивалишта", каже да не може и да се то никада није доводило у питање.

"Као неко ко је шест година живео у иностранству, ја сам и тада имала пребивалиште у Београду и долазила и гласала. Ако је неко држављанин Србије и у њој има пребивалиште, по Уставу и законима може да гласа, мислим да је то више него јасно", напоменула је.

Када је реч о наводима о организованим аутобусима и људи испред Арене у Београду, каже да је видела и чула "читав скеч, опозиционе лидере који на основу скеча на Твитеру зову народ на улице".

"Само 24 сата касније Здравко Понош је рекао - ово су моји активисти, а не људи из Републике Српске. И ти си, човече, позвао људе на улице, у грађански рат, на основу фејк видеа, скеча, позоришне представе. Ко је тамо био из РС, а ко из опозиције? Ми смо проверили, и мени су рекли да не постоје људи који су из Рогатице долазили у Србију, прелазили границу. И онда се сутра појави овај генијалац и каже 'ово су моји чланови, а не људи из РС'. Ако вам је ово доказ, онда се то и десило", навела је Брнабић.

Она је истакла да је тог дана видела један аутобус, а што се тиче организованог превоза на бирачка места, рекла је да то није против закона и да то раде добро организоване и логистички јаке странке.

Брнабић је навела и да је не занима ко финансира невладину организацију ЦРТА, и да грађани сами треба да процене у чијем интересу она ради.

Премијерка Србије оценила је да је објава ЦРТЕ да је онколошком пацијенту тражено да буде сигуран глас за листу "Србија не сме да стане" да би се померила на листи чекања за лечење, "најсрамотнија ствар у историји демократије и парламентаризма".

"Анонимна дојава и нико никада није сазнао ни ко је то, ни да ли се стварно десило. То вам говори о кредибилитету ЦРТЕ. Тиме није оптужена ни СНС, ни изборна листа, већ доктори, медицински радници у Србији који су задужени за листе чекања", рекла је Брнабић и нагласила да такви наводи нису пријављени институцијама.

Брнабић је, такође, Бранимиру Несторовићу честитала на изборним резултатима.

Курти је охрабрен дешавањима у Београду

Када је реч о премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију, рекла је да се "човек додатно охрабрио тиме што пет дана у Београду не стижемо да причамо о томе колико додатно малтретира Србе на Космету, па ни о томе како је тренутно угрожена Српска православна црква, јер се бавимо бројем бирача".

Она је истакла да ће упркос томе Србија наставити да се бори за интерес свог народа на Косову и Метохији.

"Да се боримо за интересе нашег народа за мир, стабилност. Са друге стране, имамо такјунске медије који као саговорнике позивају ове аналитичаре и стране посматраче, којима је пример демократије како су одржани избори на северу КиМ под Куртијевом влашћу. Тада је гласало три одсто становништва, од чега, ако се не варам, 0,2 одсто Срба", рекла је Брнабић.

О међународним посматрачима

Када је реч о посматрачима из Европе Стефану Шенах и Андеасу Шидеру, каже да су они били на бирачким местима, као међународни посматрачи писмено потврдили да немају примебде, и одатле "отиушли на Н1 И Нову С".

"Па што нису ставили то у записник него су се накнадно сетили", пита се Брнабић.

image