Србија и Балкан

Нова расподела на десници: Бошко ће у Чачак, а где ће бирачи странака које су остале испод цензуса?

Уместо укрупњивања снага на десном блоку пред изборе, странке су расцепкане завршиле на гласачким листићима, а цену су платили Двери, Заветници и Народна странка, као и СРС
Нова расподела на десници: Бошко ће у Чачак, а где ће бирачи странака које су остале испод цензуса?© Amir Hamzagic / B.P. / Milos Tesic / Milos Tesic - ATAImages

Избори су донели неочекивану чистку на десном полу српске политичке сцене. Због лошег резултата, некадашњи лидер Двери Бошко Обрадовић вратиће се у родни Чачак, где ће се борити на локалним изборима.

И председник Народне странке Вук Јеремић, као и врх партије, поднели су оставку, али није познато да ли ће се и Јеремић вратити у околину Чачка, у родно село Јежевицу.

Испоставило се да су ове политичке снаге скупо платиле то што нису на изборе изашле у једној колони. У парламент ће "Ми - глас из народа" са 178.358 гласова и Коалиција НАДА Новог ДСС-а и ПОКС-а са 191.249 гласова.

А није да није било довољно бирача који гласају за преостале десне странке које су остале испод цензуса.

Српска радикална странка освојила је 55.765 гласова, коалиција Двери и Заветника 105.134, Народна странка 33.395, а коалиција Радуловића и Тадића 45.090.

Дакле скоро 250.000 гласача остаће без својих представника у Скупштини Србије. Коме би могли да се прелију ти гласови, и да ли ће их присвојити Милош Јовановић или Бранимир Несторовић?

Цех платили Двери, Заветници и Јеремић

Занимљиво је да су цензус прошле две листе које имају сличне ставове о националним и државним питањима, али супротан приступ потенцијалним коалицијама, каже главни уредник Нове српске политичке мисли Ђорђе Вукадиновић.

Он указује на то да је лидер Новог ДСС-а Милош Јовановић оставио могућност постизборне сарадње са листом "Србија против насиља", а Бошко Обрадовић га је оптужио да је однедавно миљеник америчке и британске амбасаде.

Несторовић је, с друге стране, апсолутно против сарадње са Србијом против насиља, али оставља шансу за договор са Српском напредном странком под посебним околностима.

"Они који су покушали да држе дистанцу и према власти и према опозицији, Народна странка и Двери и листа 'Добро јутро', они су платили највећи цех, односно прошли најгоре", указује наш саговорник.

Оставке лидера странака, иако су донете из различитих разлога, требало би схватити као морални чин, оцењује Вукадиновић.

"Одговорност за то што није дошло до договора о једној колони је различита, али се највише обила о главу за две листе - Двери, Заветнике и Народну странку", каже Вукадиновић за РТ Балкан.

На питање ко ће највише профитирати од овакве поларизације на десном полу, Вукадиновић одговара да није искључено и да се формира нека трећа струја, осим што би се гласови прелили на Нови ДСС и листу "Ми - глас из народа".

Далеко већа могућност је да се гласови национално опредељених бирача прелију у листу "Ми- глас из народа", сматра публициста Игор Ивановић.

"Гласови се неће прелити коалицији НАДА, јер је та листа битно променила своје бирачко тело од некадашњег типичног ДСС-а, ка ономе што бисмо данас назвали 'жуте патриоте'. Не користим пежоративни термин, то је ипак једно грађанистичко бирачко тело", појашњава Ивановић за РТ Балкан.

Традиционални гласачи Двери, па и Вука Јеремића након његовог редефинисања политике ближи су листи "Ми - глас из народа", каже наш саговорник и сматра да ће та листа сигурно бити све јача политичка опција.

"Задржали су дистанцу ка оба покрета у Београду, што већина патриотских гласача очекује, а показали су одговорност по питању немира испред Скупштине града Београда. Иако су велики противници власти, питање државе им је изнад власти. Имају простора да буду респектабилна снага, а то даље највише зависи од њих самих", закључује Ивановић.

image