Свет

Захарова: Санкције не могу служити као неселективно оружје за кажњавање

Портпаролка Министарства спољних послова Русије тако је прокоментарисала реакцију Запада на руски вето на нацрт резолуције којом је требало да буде продужен мандат комитета СБ за санкције Северној Кореји
Захарова: Санкције не могу служити као неселективно оружје за кажњавањеwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Русија озбиљно схвата санкције Савета безбедности Уједињених нација, али не може да седи скрштених руку док се ове мере претварају у неселективно оружје за кажњавање различитих држава, изјавила је данас портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Захарова је тако прокоментарисала реакцију Запада на руски вето на нацрт резолуције којом је требало да буде продужен мандат комитета СБ за санкције Северној Кореји, пренео је ТАСС.

"Русија озбиљно схвата питање санкција Савета безбедности УН, које имају за циљ очување мира и стабилности. Она се придржава одлука које је Савет преговарао. Не можемо да стојимо скрштених руку, када се ове екстремне мере претварају у неселективно оружје за кажњавање појединих држава", истакла је Захарова.

Према њеним речима, управо то се догодило у контексту ситуације око Корејског полуострва.

"Јасно је видљиво да су бескрајне санкције потпуно бескорисне за постизање наведених циљева, већ воде ка финансијској и економској блокади целе државе са свим одговарајућим последицама по становништво", истакла је Захарова.

Према речима Захарове, агресивна реакција САД и неких других западних држава на руски вето "није изненађујућа", јер су поменути међународни актери "много уложили у овај инструмент за праћење и надали се да ће наставити да га користе за решавање сопствених геополитичких задатака" против Пјонгјанга.

"Циљ деловања групе експерата, која се не може назвати независном и непристрасном, није био да се одржи међународна и регионална безбедност, већ да се компромитује Пјонгјанг и дискредитују пријатељи Северне Кореје", истакла је портпаролка руског Министарства спољних послова.

Она је навела да Русија очекује да ће прича са експертском групом за Северну Кореју бити добра лекција, а да ће УН почети да се ослобађају зависности од својих америчких "луткара".

image
VV inauguration
banner