Свет

Контроверзни изасланик Урсуле фон дер Лајен поднео оставку

Маркус Пипер поднео је оставку неколико сати пре него што је требало да почне да ради на функцији која се плаћа 17.000 евра месечно
Контроверзни изасланик Урсуле фон дер Лајен поднео оставкуGetty © picture alliance / Contributor

Сукоб који је угрозио кампању председавајуће Европске комисије Урсуле фон дер Лајен за други мандат окончан је након што је немачки колега из њене Хришћанско-демократске уније поднео оставку на место њеног специјалног изасланика за мала предузећа.

Маркус Пипер поднео је оставку на функцију од 17.000 евра месечно неколико сати пре него што је требало да почне, а све после притисака посланика и европских комесара који су изнели оптужбе за фаворизовање.

Пиперови "противници", укључујући француског комесара Тијерија Бретона и шефа дипломатије ЕУ Жозепа Бореља, тражили су да се преиспита процес именовања, тврдећи да Пипер није био први у процесу иницијалних интервјуа.

"Успешно сам прошао кроз веома захтевну процедуру селекције. Али чињеница да комесар Бретон, од свих људи, који је до сада био одговоран за МСП (мала и средња предузећа) и смањио бирократију, сада доводи у питање процедуру је лоша форма и мотивисана искључиво партијском политиком", поручио је Пипер у саопштењу и навео да ће "ствари изгледати другачије након европских избора са очекиваном новом већином".

Ово је други пут за девет месеци да је поништено именовање на врху у Бриселу, подсећа "Гардијан". Прошлог јула, америчка економисткиња Фиона Скот Мортон најавила је да неће преузети посао у Комисији након приговора Емануела Макрона да је посао требало да припадне кандидату за ЕУ.

"Пипергејт", како је афера позната у Бриселу, тутњи већ две недеље и показатељ је да Фон дер Лајенова, раније сматрана за фаворита за један од најутицајнијих послова у Бриселу, не може још да се опусти.

image