Спорт

Златна прилика

Свака прилика је златна прилика. На ово гледам као на неки пресудан моменат, као на последње финале
Златна приликаGetty © Cameron Spencer

Тим речима Новак Ђоковић завршио је конференцију за медије након пласмана у финале Аустралијан опена, у којем ће се борити за десету титулу.

Најбољи српски тенисер, само 12 месеци након одвратне саге и депортације из Мелбурна, вратио се на свој омиљени турнир и још једном показао оно што је свима јасно – када игра како уме, апсолутно нема конкуренцију на АТП туру.

Светски "број 5" играће у 33. финалу за 22. гренд слем трофеј (колико има и тренутни рекордер Рафаел Надал), али ће окршај под сводовима "Род Лејвер арене" бити и борба за тениски трон. Победник финала од понедељка ће бити и први тенисер света.

"Знам, односно верујем да неће бити последње финале, али тако приступам. Даћу све од себе да освојим нову титулу", додао је Новак.

Најбољи српски спортиста на путу до финала елиминисао је Роберта Карбаљеса Баену, Енца Куокоа, Григора Димитрова, Алекса де Минора, Андреја Рубљова и Томија Пола.

Осим противника, морао је да се бори и са повредом задње ложе леве ноге – доживео је руптуру мишића још на турниру у Аделајду и посебно у раној фази турнира било бојазни од погоршања стања и евентуалног одустајања.

Међутим, прегурао је кризу и захваљујући физиотерапеуту Миљану Амановићу, који је урадио врашки добар посао, успео је да се опорави и буде спреман за такмичење на највишем нивоу.

Како је и сам признао, последњих неколико дана помаже му и докторка Маријана Ковачевић, чије терапије су умногоме поправиле ситуацију.

Прошао је и кроз лавину различитих оптужби од страних медија, који су покушали да га дестабилизују, али нису успели.

Противник ће му бити Стефанос Циципас, момак који је уз Ђоковића показао највише на турниру, иако му се, додуше, жреб поприлично "отворио".

Осим Јаника Синера у четвртој рунди, није имао озбиљнијег противника. Поред Италијана, побеђивао је Квентина Алиса, Ринкија Хиџигату, Талона Грикспора, Јиржија Лехечку и Карена Хачанова.

"Нема нешто много тајни. Нисмо играли једино на трави. Он је доста сазрео, има 25 година. Вероватно је на врхунцу својих способности. Ово је можда меч његовог живота. Игра за број један, за први гренд слем против мене. Биће мотивисан. Игра добро, напредовао је", навео је деветоструки шампион.

"Знам шта ми је чинити, знам како да се тактички спремим. Пружао сам овде неке од најбољих партија. Спреман сам да идем до краја против њега. Пет сетова, пет сетова, пет сати, пет сати. Радујем се. Ово финале је очекивано."

Поново ће релација сервис-ритерн одлучивати, можда је сада и важнија него у многим претходним мечевима, али ће Новаков главни задатак бити да максимално оптерети ривалов бекхенд.

Грк је познат као један од играча који рано хвата форхенд, посебно када је други ударац после сервиса.

Покушаће да буде агресиван и наметне свој стил игре, што значи да је неопходно одузети му ту агресивност.

Ђоковићев бекхенд је извесно јачи и можда кључ победе треба тражити у тој дијагонали.

И ментална предност биће на страни српског аса, који никада у каријери није изгубио финале Аустралијан опена. Девет их је одиграо и свих девет добио.

Осим тога, у међусобном скору против Циципаса води са убедљивих 10-2 у победама.

У серији је од девет узастопних победа укључујући и једино гренд слем финале до сада, оно одиграно на Ролан Гаросу 2021. Последњи пут Стефанос је био бољи пре три и по године.

Када се све стави на папир, јасно је да је пред Новаком нова прилика да испише историју, још једна која му представља велики мотив.

"Сама чињеница да имам прилику да опет направим историју је нешто што ме страшно мотивише и инспирише. То је један од највећих разлога зашто путујем по свету и неке ствари радим по хиљадити пут", закључио је Ђоковић.

Зато, у недељу од 9.30 по средњоевропском времену будите уз тв пријемнике и пратите најбољег српског спортист.

Идемо у поход на десету титулу!

image