Спорт

РТ Балкан анализа Новаковог жреба на Вимблдону: Четвртфинална "мина" на шампионском путу

Најбољи је тенисер свих времена, седмоструки шампион Вимблдона и човек који на теренима Ол Ингланд клуба има више победа него остали чланови Топ 20 заједно. И без гледања у кладионичарске листе, где су на њега упадљиво најмање квоте, јасно је да је Новак Ђоковић убедљиво највећи фаворит за освајање нове титуле на најважнијем турниру на свету. Добио је и одличан жреб, али то не значи да га чека лаган посао
РТ Балкан анализа Новаковог жреба на Вимблдону: Четвртфинална "мина" на шампионском путу© Tanjug/Steven Paston/PA via AP

Новак Ђоковић стиже у Лондон као четвороструки узастопни шампион и рекордер по броју гренд слем трофеја (23), али не и неко ко је први на АТП ранг-листи.

То место уступио је Карлосу Алкаразу, који се титулом у Квинсу, вратио на чело каравана и постављен је за првог носиоца. Не би то требало много да утиче на расположење и форму Србина, који је уз Ендија Марија, једини који зна како се осваја чувени златни пехар.

Спреман је, што је показала и егзибиција у Харлингему, када је савладао Френсиса Тијафоа, па су тако испуњени сви услови да се нападне нови рекорд.

У томе би могао да помогне и одличан жреб, много лакши него током неких претходних сезона.

"Вимблдон је турнир са највећом историјом и традицијом на свету. Многима је то омиљени турнир. Чудно је да су нас пустили на Централни терен пре почетка турнира, али они су то почели да раде прошле године и овога пута сам имао привилегију да пробам свежу траву. То је најбољи терен на свету и најпознатији стадион. Надам се да ће тамо бити још једна сјајна година", рекао је Новак после једног тренинга.

Ђоковић ће, како традиција налаже, отворити Централни терен као претходни шампион и први меч играти у понедељак од 14.30 по средњоевропском времену. На другој страни мреже наћи ће се мало познати Аргентинац Педро Качин.

Момак из Кордобе биће један од дебитаната у Лондону, а до сада у каријери није остварио нити једну победу на трави, иако већ има 28 година.

Јасно је да се очекује лаган посао за Новака, након чега би требало да иде на победника меча Џордан Томпсон – Брендон Накашима. Са Јапанцем је тренирао пред Вимблдон, док би Аустралијанац могао да буде нешто неугоднији јер је већ одиграо три турнира на трави.

У Хертогенбошу је чак играо и финале, али ни он не би требало да буде опасан ривал.

Трећа рунда доноси му највероватније Томаса Ечеверија, још једног Аргентинца, који је познат у свету тениса да покушава да буде као Ђоковић од тренутка када је освојио први АТП бод.

Прва седмица за Новака би требало да послужи као добар штимунг за оно што га чека у наставку, а то су много озбиљнији противници и тежи мечеви. Не треба крити да је приликом извлачења "куглица" имао среће и запао у слабију половину жреба, али је јасно да у његовом случају то не значи много.

Освајао је турнире и када је имао "паклене жребове", па ће сигурно сваког изазивача схватити максимално озбиљно.

Баш у четвртом колу могао би да наиђе на прву "мину" у костуру. Према АТП ранг-листи, пројектовани ривал би требало да му буде Лоренцо Музети (14), али је вероватније да ће му на мегдан изаћи Хуберт Хуркач (17).

Пољак је већ годинама у самом светском врху, освојио је један мастерс, а има и једну титулу на трави. Прошле године је био најбољи у Халеу, сада ипак није у тако доброј форми – само четвртфинале Штутгарта и друго коло у немачком граду где је бранио трон.

Међутим, треба бити опрезан, пре свега због сјајног сервиса и форхенда, као и квалитетног кретања на најбржој подлози.

Потенцијално четвртфинале за Ђоковића би могло да буде изузетно интересантно, али и да му за ривала донесе играча са којим се пре 12 месеци борио за титулу. Први фаворит да међу најбољих осам стигне је Андреј Рубљов (финалиста Халеа и један од најбољих играча на свету), мада ни то није "закуцано".

Никоме не би било изненађење ако би се са друге стране мреже нашао Ник Кирјос.

Аустралијанац обожава да игра на Вимблдону, обожава велику сцену и најбоље из себе извлачи када је на теренима Ол Ингланд клуба. Ту је остваривао највеће победе у каријери и његови снажни и равни ударци идеално функционишу на трави.

Четвртфинале би Новаку могло да буде и теже од полуфинала јер су му пројектовани ривали за ту фазу Каспер Руд, Јаник Синер и Тејлор Фриц.

Као ретко када у каријери наш најбољи спортиста имаће простора и времена да лагано уђе у турнир и "штелује" своју игру из рунде у рунду.

Као и увек када је он у питању, играчки ће све бити базирано на комбинацији сервис-ритерн, док ће у оним пресудним тренуцима, ментална стабилност морати да буде на досадашњем нивоу.

Тај једноставан рецепт, који је многима недостижан, могао би да донесе осму титулу и изједначење са Федерером.

Другу половину костура предводи споменути Алкараз, који брани четврто коло и долази после прве титуле на трави. Међутим, има проблем са препонским мишићима, не тренира пуним интензитетом и питање је у каквом стању дочекује почетак.

"Није ништа страшно", покушао је да умири своје навијаче.

Шпанац у првом колу игра против Жеремија Шардија, а има и неколико неугодних противника попут Николаса Јарија, Артура Ридернеха, Саше Зверева, Алекса де Минора, Френсиса Тијафоа, Григора Димитрова...

На тој страни су и Данил Медведев, Стефанос Циципас и Холгер Руне, само је питање ко ће од њих стићи до завршнице јер су, пре свих Рус и Грк, далеко од самог врха када је у питању игра на трави.

Први пут ће на Вимблдону наступити и млади српски тенисер Хамад Међедовић, који ће на старту играти против Кристофера О'Конела из Аустралије, 70. тенисера на АТП ранг-листи.

Тежак посао чека и Миомира Кецмановића, њега је жреб спојио са Дијегом Шварцманом. Колико год да је Миша у катастрофалној форми, наду буди то да Аргентинац много више воли шљаку и да је добрих годину и кусур дана у "слободном паду".

Неће бити лако ни Филипу Крајиновићу и може се рећи да су му шансе минималне. Српски репрезентативац је већ најавио крај каријере, нико није очекивао да ће се уопште пријавити за Вимблдон, који отвара дуелом са Феликсом Оже-Алијасимом.

Њих двојица су се састали пет пута до сада, а Канађанин има три победе.

Противник Душана Лајовића ће бити 167. тенисера света Јан Хоински из Велике Британије, док ће Ласло Ђере играти са сервис-волес специјалистом Максимом Кресијем.

Попут Међедовића, Наталија Стевановић је остварила највећи успех у каријери и први пут се пласирала у главни жреб неког гренд слема, а на Вимблдону ће бити једина српска представница.

Стевановићева ће у првом колу играти против Каролине Плишкове.

Вимблдон је на програму од 3. до 16. јула, игра се за наградни фонд од 44,7 милиона фунти, а титулу поред Ђоковића, у женској конкуренцији брани Елена Рибакина.

image
VV inauguration
banner