Свет

Станковић: Политика Шпаније према Косову неће се мењати

Шпанија ће остати једна од пет земаља ЕУ које не признају косовску независност и то је политика коју су водили и спроводили и претходни премијери Сапатеро и Рахој, сматра дугогодишњи дописник српских медија из Шпаније Владимир Станковић.
Станковић: Политика Шпаније према Косову неће се мењати© Denis Doyle

Шпанија, без обзира на избор нове владе уз подршку коју је добила од сепаратистичких партија, неће мењати своју политику према Косову, сматра дугогодишњи дописник српских медија из Шпаније Владимир Станковић. Он подсећа да је нова шпанска влада на челу са премијером Педром Санчезом изабрана тесном већином и да је кључна била подршка националних партија из Каталоније, Баскије и Галиције.

"Било је неопходно 176 гласова у парламенту који има 350 посланика, а добила је 179. Није се догодило ништа неочекивано. Као и у свакој политичкој трговини направљен је условно речено пакт. Каталонски националисти условили су своју подршку амнестијом за политичке лидере који су после покушаја отцепљења и нелегалног референдума завршили у затвору. Педро Санчез је крајем октобра, дакле пре него што је изабран, најавио могућност некакве аболиције, некаквог поништења казни, видећемо шта ће од тога бити", објашњава Станковић за "Косово онлајн".

Каже да је за Србију, наравно, најинтересантније какав ће бити однос новоизабране шпанске владе према питању Косова.

"Оно што је битно и што је занимљиво у свим тим преговорима, реч Косово није, колико сам ја успео да видим била ни поменута, тако да не верујем да ће доћи до неке битне промене шпанске политике. Шпанија ће остати једна од пет земаља ЕУ које не признају Косово и то је политика коју су водили и спроводили и претходни премијери Сапатеро и Рахој. Педро Санчез наставља ту линију, а ово што је договорио је, да тако кажемо, нека унутрашња трговина. Као и у свакој политици нешто мора да се уступи да би се нешто добило. Он је добио ту подршку за нови мандат и то је тренутно стање", закључује Станковић.

image