Свет

Укратко 4. март: Врховни суд вратио Трампа на гласачки листић, СНС има већину за састав нове владе

У близини граница Русије почела је десетодневна НАТО вежба "Нордијски одговор" у којој учествује 14 земаља, а циљ је "увежбавање одбране северног региона са Норвешком, Финском и Данском"
Укратко 4. март: Врховни суд вратио Трампа на гласачки листић, СНС има већину за састав нове владе© Tanjug/AP Photo/Rebecca Blackwell

  • Врховни суд САД пресудио је у корист кандидата за председничку номинацију републиканаца Доналда Трампа, дозволивши му да остане на гласачком листићу и поништивши одлуку савезне државе Колорадо која га је дисквалификовала због наводног учешћа у нападу на Капитол 6. јануара 2021. године. Одлука је донета једногласно. Након пресуде, Трамп је изјавио да је то велика победа за Америку.
  • Норвешка војна вежба "Нордијски одговор", која је део НАТО маневара "Стедфаст дефендер", почела је данас и трајаће до 15. марта. У њој учествује  око 20.000 војника из 14 земаља. Руска Федерација помно прати НАТО вежбу "Нордијски одговор" која се одржава у близини њених граница. 
  • У Председништву Србије настављене су консултације о мандатару за састав нове владе, а председник Александар Вучић састао се са носиоцем листе "Ивица Дачић - премијер Србије" Ивицом Дачићем и представницима листе "Србија не сме да стане". Председник Српске напредне странке Милош Вучевић изјавио је након састанка да су обавестили председника Вучића да имају већину за састав нове владе. 
  • На Хаитију је уведен полицијски час и проглашено ванредно стање у трајању од 72 сата. Влада је најавила да ће кренути у потрагу за убицама, отмичарима и другим криминалцима за које верује да су побегли из затвора пошто су банде ослободиле скоро све мушке затворенике, њих око 4.000 мушкараца.
  • Четвртог дана Светског фестивала младих у Сочију одржана је парада представника свих земаља који су шетали и певали заједно. Било је присутно око 6.000 девојака и младића, а представници Србије и Републике Српске у глас су скандирали "Руси и Срби, браћа заувек" и "Српска, Србија, Косово Метохија".
  • Припадник Националне гарде Сједињених Америчких Држава Џек Тешеира признао је кривицу за велико цурење поверљивих обавештајних података, који су прошле године објављени на платформи за дописивање Дискорд.
  • Основни суд у Приштини продужио је за још два месеца притвор повратнику Жарку Зарићу из села Љубожде код Истока, којег правосуђе у Приштини сумњичи за наводни ратни злочин, саопштио је његов бранилац Дејан Васић.
  • Демократе и републиканци у Конгресу САД постигли су договор који ће обезбедити издвајање средстава за рад савезне владе до краја фискалне 2024. године, и представили нацрт закона о финансирању. Договором је избегнуто делимично затварање владе 8. марта.
  • Амбасадор Немачке у Москви Александар Ламбсдорф позван је у Министарство спољних послова Русије у вези са разговором немачких официра о нападима на Кримски мост.
  • У Србији је регистровано укупно 27 случајева морбила, саопштио је Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут". 
  • Виши суд у Београду продужио је данас притвор за још до 60 дана В. К, оцу дечака који је 3. маја прошле године у Основној школи "Владислав Рибникар" убио девет вршњака и чувара школе.
  • Америчка свемирска летелица "Кру дрегон" компаније "Спејс икс" лансирана је из свемирског центра Џон Кенеди (Флорида) на Међународну свемирску станицу, а у међународној посади је и руски космонаут Александар Гребенкин.
image