Економија

Весић: Ускоро уговори за четири нове саобраћајнице, изградња шест деоница се завршава ове године

Министар грађевинарства Горан Весић је рекао да ће само у овој години бити завршена изградња нових 166 километара ауто-путева и брзих саобраћајница, у 2025. години 68,2 километра, а у 2026. години чак 258 километара
Весић: Ускоро уговори за четири нове саобраћајнице, изградња шест деоница се завршава ове године© FOTO TANJUG/ MGSI/ PREDRAG MITIĆ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић изјавио је данас да ће у наредном периоду бити потписани уговори за изградњу четири нове саобраћајнице. То су деонице ауто-пута од Пожеге према Бољару ка Црној Гори, од Пожеге према Котроману и БиХ, и новог ауто-пута Карађорђе кроз Шумадију као и брзе саобраћајнице Краљево - Нови Пазар.

"Од Пожеге настављамо да градимо ауто-пут ка Котроману, Вишеграду, у две фазе. Прва деоница биће дужине 31 километар до Сушице, код скретања за Златибор, што је и најоптерећенији пут, којим дневно прође 14.000 возила. Тако да ћемо повезати Ужице и Златибор на мрежу ауто-путева", навео је Весић.

Министар је за ТВ Прва рекао и да се од Пожеге наставља и градња ауто-пута ка Црној Гори, будући да је већ потписан уговор за деоницу до Дуге пољане, а биће потписан и наставак до Бољара.

"Потписаћемо и уговор за прву половину брзе саобраћајнице Карађорђе, кроз Шумадију, што ће допринети привредном и туристичком развоју централног дела земље. До 2026. године ћемо завршити 78 километара од Малог Пожаревца, преко Младеновца, Аранђеловца, Орашца до Лазаревца. Након тога градићемо други део, према Рачи, Тополи и Крагујевцу. Тада ће и обилазница око Крагујевца бити завршена, и биће настављена до Мрчајеваца, у дужини од 36 километара", истакао је Весић.

Рекао је да ће брзом саобраћајницом бити повезан Нови Пазар са Краљевом као и да је председник Вучић осим ове саобраћајнице тражио да се изгради пруга до Новог Пазара у оквиру планиране реконструкције пруге Сталаћ - Краљево - Рудница.

Весић је рекао да ће само у овој години бити завршена изградња нових 166 километара ауто-путева и брзих саобраћајница, у 2025. години 68,2 километра, а у 2026. години чак 258 километара.

"У овој години, завршићемо 54 километара од Шапца до Лознице, као и 46 километара Моравског коридора – од Прељине до Краљева и од Крушевца до Трстеника. Биће завршено и 23 километра Дунавског коридора, до Пожаревца. У октобру ће бити окончани радови на деоници Паковраћа – Пожега, дугој 19,5 километара. Такође, завршићемо и део од 5,8 километара од Диваца до Ваљева, као и 18 километара деонице Кузмин – Сремска Рача, са мостом преко Саве, на будућем ауто-путу ка Сарајеву", набројао је Весић.

Најавио је и да ће током 2026. године бити комплетно завршен Моравски коридор, као и цела брза саобраћајница до Лознице.

"У јуну 2026. биће завршен и Фрушкогорски коридор, са три моста у Новом Саду, као и Дунавски коридор, до Великог Градишта и Голупца, а на брзој саобраћајници од Београда до Зрењанина, биће завршена деоница до Ковачице, док ће на "Осмеху Србије" бити завршено укупно 50 километара - од Бачког брега до Кљајићева и од Србобрана до Врбаса. До 2026. почеће и изградња брзе саобраћајнице Краљево – Нови Пазар, додао је Весић.

Он је рекао да је од времена СФРЈ до 2012. године било изграђено 596 километара ауто-путева и брзих саобраћајница, док је од 1012. до данас изграђено и у саобраћај пуштено 468 километара.

"До 2027. имаћемо још 487 километара, а планирамо још чак 900 километара брзих саобраћајница", нагласио је министар саобраћаја.

Завршава се пруга до Суботице, почиње изградња ка Нишу

Када је реч о железници, Весић је подсетио да ће до краја године бити завршена деоница брзе пруге од Новог Сада до Суботице, која је дуга 108 километара.

Додао је да следи расписивање тендера за надзор на пројекту брзе пруге Београд - Ниш, у оквиру којег ће у мају бити расписан тендер за изградњу друге и треће деонице, а у децембру и за изградњу прве деонице.

"Брза пруга Београд – Ниш, биће дуга 230 километара, вредност радова је 2,7 милијарде евра, од чега је 610 милиона евра грант ЕУ. Брзом пругом од Београда до Ниша путоваће се 111 минута, што је сада немогуће", рекао је Весић и додао да је у току обнова пруге Ниш – Димитровград за брзине од 120 километара, као и Ниш – Брестовац, са обилазницом око Ниша.

Најавио је и реконструкцију 2.000 километара регионалних пруга, од чега је најхитнија деоница Ваљево – Врбница, на прузи Београд – Бар, јер је у најтежем стању.

Биће обновљена и пруга Сталаћ – Краљево – Рудница, са одвојком ка Новом Пазару, који ће први пут имати пругу, а следи и обнова 400 километара пруге у Војводини.

Након завршетка пруге до Ниша, наставиће се градња ка Прешеву и Скопљу.

image