Спорт

Једна од две најважније утакмице и Звездина битка за европско пролеће

У Београд стижу "млади момци" са којима би црвено-бели у следећа два месеца могли да воде главну борбу за место које доноси пролеће у Европи
Једна од две најважније утакмице и Звездина битка за европско пролеће© T. Stojanovic/ATAImages

Фудбалери Црвене звезде од 21 сат дочекују швајцарски Јанг Бојс у другом колу Г групе Лиге шампиона.

Звезда је на старту поражена на гостовању код Манчестер ситија (3:1), док је Јанг Бојс истим резултатом изгубио код куће од Лајпцига.

Према многим проценама овај меч могао би да буде одлучујући у борби за "пролеће у Европи".

"Радујемо се првој утакмици у Лиги шампиона на домаћем терену, сигуран сам да ћемо имати сјајну подршку и једва чекамо да почне", рекао је тренер фудбалера Црвене звезде Барак Бахар на конференцији за медије.

"Другачије је кад играш уз подршку више од 50.000 навијача. Играћемо офанзивније, врло је важно да добро почнемо и надам се да овај меч може да буде прекретница."

Највећи фаворит свакако да заврши као први у групи је Сити, који је уједно и актуелни шампион Европе. Пеп Гвардиола је последњих година "скоцкао" тим који доминира у Енглеској, а прошле сезоне је коначно дошао и до највећег циља – пехара у Лиги шампиона.

Друга позиција "резервисана" је за Лајпциг, једну од три најјаче екипе у немачкој Бундеслиги и тим који, када му је дан, може да помрси конце свим клубовима на свету. Клуб из Саксоније годинама је "расадник талената", почетком сезоне је узео и Суперкуп моћном Бајерну, али није непобедив.

Ипак, реално је да и у случају неких просутих бодова, Лајпциг буде тај који ће уз "грађане" ићи даље, док ће се борба за треће место у групи водити између Звезде и Јанг Бојса. Ко буде успешнији такмичење ће наставити у Лиги Европе.

И једна и друга екипа са исте стартне позиције улазе у трку, уз чињеницу да не могу да се похвале претерано добром формом на почетку сезоне.

Након невероватног прелазног рока на стадиону у Љутице Богдана и потрошених више од 10 милиона евра, Звезда не изгледа као добро уштимован оркестар. Тренер Бахар за сада није успео да пронађе добитну комбинацију и екипа је тренутно трећа на табели Суперлиге Србије.

У последњих пет мечева првак наше земље уписао је три пораза, у последњем је тријумфовао над Радничким из Ниша, али минималним резултатом уз поприлично бледу партију.

Израелски стручњак нагласио је да је Лига шампиона нешто друго и да ће играчи приказати много боље издање него до сада. Звезда пуне четири године чека на победу у елитном такмичењу, последња је извојевана над "братским" Олимпијакосом 2019, а наду буде и успеси против данашњег противника.

"Бојси" су шест пута играли са српским клубовима, ниједном нису победили, а последњи пут пали су баш на стадиону "Рајко Митић".

После 2:2 у Швајцарској, Алекса Вукановић је у реваншу довео свој тим на праг другог узастопног пласмана међу најбоље екипе Старог континента. Неизвесност је унео Бен када је у 82. постигао ауто-гол, али је Звезда на конто, сада већ бившег, правила голова у гостима прошла даље.

"Та утакмица била ми је једна стреснијих јер сам почео на клупи и могао сам додатно да осетим притисак који носи. Сада је другачије, биће спектакл, осећамо подршку и цела екипа једва чека да покажемо зашто смо заслужено у Лиги шампиона", поручио је Иванић и такође констатовао да би победа била прекретница сезоне.

Неки од играча швајцарског представника и тада су били на терену, један од њих је капитен Саиди Јанко.

"Извели су тенк на улицу. Морали смо сат времена да седимо у аутобусу док смо чекали да они оду, и то након што смо елиминисани из Лиге шампиона. Сви смо само желели да што пре одемо одатле. Због тога што су нам тада приредили, још јаче желимо да их победимо", поручио је Јанко.

Осим против Звезде, Јанг Бојс је играо и са Партизаном у групној фази Лиге Европе. Са црно-белима су ремизирали код куће, док је у Београду славио српски представник (2:1) голом Огњена Ожеговића на почетку другог полувремена.

Шкотски арбитар Вилијан Колум биће главни судија и то ће му бити трећи пут да дели правду црвено-белима.

Први пут у сезони 2018/19, када је београдски клуб изгубио од Пари Сен Жермена резултатом 4:1 у групној фази.

Други пут делегиран је прошле сезоне у победи Црвене звезде од 2:0 над Пјуником, у утакмици трећег кола квалификација за елитно такмичење.

Колуму ће помагати сународници Френсис Конор и Дејвид Макгич, док је за четвртог арбитра одређен Дејвид Дикинсон. У ВАР соби биће Енглез Дејвид Кут и Шкот Ендру Далас.

Једна од две најважније Звездине утакмице ове јесени, поред оне коју ће играти у Берну против истог противника, почиње од 21 сат. Очекују се пуне трибине и пакао чувене "Маракане" који жели да прогута "младе момке".

Победник ће имати велику предност у наставку такмичења, док ће поражени бити у веома тешкој ситуацији већ после другог кола.

У истом термину у Немачкој играју Лајпциг и Манчестер сити.

image
VV inauguration
banner