Свет

Укратко 19. март: Вучић послао честитку Путину, Наришкин: Француска спремила трупе за Украјину

У Бриселу је одржана нова рунда преговора Београда и Приштине, а у Москви је потписан споразум између Државне думе и Народне скупштине Републике Српске
Укратко 19. март: Вучић послао честитку Путину, Наришкин: Француска спремила трупе за Украјину© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ
  • Председник Србије Александар Вучић састао се у Београду са амбасадором Руске Федерације Александром Боцан-Харченком којем је уручио писмо за руског председника Владимира Путина. Како је објавио Вучић, осим честитке Путину за изборну победу, у писму је објаснио и тежину ситуације са којом се суочава српски народ на КиМ и захвалио на подршци Русије. 
  • Француска већ припрема контингент трупа за слање у Украјину, који ће у почетној фази чинити око 2.000 војника, рекао је Сергеј Наришкин, директор руске Спољне обавештајне службе. Руска служба навела је да ће француске трупе бити приоритетна и легитимна мета за руске снаге. "Маневар који је оркестрирао Наришкин још једном показује руску систематску употребу дезинформација. Сматрамо ову врсту провокација неодговорном", саопштило је након Наришкинових тврдњи француско Министарство одбране. 
  • У Бриселу је одржана нова рунда преговора Београда и Приштине, а у разговорима су учествовали директор канцеларије за КиМ Петар Петковић, главни преговарач Приштине Бесник Бисљими и специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак. Петковић је након трилатералног састанка изјавио да је српска делегација инсистирала на формирању ЗСО, питању динара и све тежем положају српског народа. Бисљими је после нове рунде преговора истакао да ће до петка Приштина и Београд послати предлоге за решавање питања у вези са динаром.
  • Председник Државне думе Вјачеслав Володин и председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић потписали су споразум о сарадњи, објављено је на сајту Државне думе. Володин је истакао да потписивање споразума подиже сарадњу између парламената на нови ниво. 
  • Апелациони суд у Београду потврдио је оптужницу против Уроша Б. осумњиченог да је у селима Дубона и Мало Орашје убио девет особа, као и против његовог оца Радише Б. Ускоро може да се очекује да Виши суд у Смедереву закаже почетак суђења Урошу и његовом оцу Радиши Б, док ће, према одлуци суда, Урошевом ујаку и брату од ујака судити Виши суд у Крагујевцу.
  • Пропали су сви покушаји диверзантско-извиђачких група да пробију руску границу, рекао је председник Русија Владимир Путин на седници одбора Федералне службе безбедности. Он је напоменуо да се у оквиру тих група боре "регуларне јединце непријатеља, страни плаћеници и различити отпадници који се налазе на територији коју контролише кијевски режим".
  • Канцелар Немачке Олаф Шолц рекао је на конференцији Европа 2024 у Берлину да председник Француске Емануел Макрон и он чекају "прави тренутак" да поразговарају са руским лидером Владимиром Путином. 
  • Лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун надгледао је вежбе гађања артиљеријских јединица на западу земље, у којима су коришћени и "новоопремљени супер велики" вишецевни ракетни лансери, пренела је државна агенција КЦНА.
  • Око 9.000 деце ће бити евакуисано из Белгородске области у друге регионе Русије због гранатирања са  украјинске стране, рекао је гувернер те области Вјачеслав Гладков на састанку президијума генералног савета "Јединствене Русије". 
  • Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг састао се са председником Јерменије Ваханом Хачатурјаном и премијером Николом Пашињаном и том приликом похвалио допринос Јерменије операцијама савеза, као и повећан број њених трупа у Мировној мисији НАТО на Косову (КФОР).
  • Објаве британских дипломатских представништава током последњих председничких избора су недопустиве и Москва на њих гледа као на покушај мешања у унутрашње послове Руске Федерације, саопштило је руско Министарство спољних послова, додајући да је из тог разлога једном од саветника британске амбасаде у Москви уручен демарш.
  • Више држава чланица Европске уније позвало је данас Европски савет да на самиту у четвртак и петак одобри почетак преговора са БиХ и усвоји преговарачке оквире с Украјином и Молдавијом. Уочи кључних овонедељних расправа и одлука за БиХ, министри или државни секретари седам земаља чланица послали су заједничко писмо у којем траже од челника ЕУ да одобре отварање преговора с БиХ.
image