Спорт

Земљотрес у српском фудбалу: Како су Видић и Пикси заратили због 16 (или) 116 милиона

Фудбалско тло у нашој земљи подрхтава од оптужби које је славни фудбалер изнео на рачун Савеза и начину на који се троши новац на селектора, а овај није часио часа да му одговори. Слављеничка атмосфера врло брзо је прерасла у медијски рат, а музика хамбургшке Елбфилхармонијe експресно је утихнула због две фудбалске легенде – Немање Видића и Драгана Стојковића Пиксија
Земљотрес у српском фудбалу: Како су Видић и Пикси заратили због 16 (или) 116 милиона© Clive Mason - Getty Images / Antonio Ahel - ATAImages

Фудбалска репрезентација Србије играће после 24 године на Европском првенству, "орлови" су сазнали и противнике у групној фази такмичења, али то није најважнија фудбалска вест ове седмице.

Велика бура настала је након интервјуа који је Немања Видић дао за недељник "НИН", а у којем је говорио о стању у српском фудбалу, лошем вођењу Фудбалског савеза Србије, а посебно великим износима које се издвајају за плате.

Видић је открио да је у претходне две године, на плате селектора Драгана Стојковића Пиксија и његов стручни штаб, потрошено 16 милиона евра.

"Пошто сам ја члан Скупштине, имам приступ информацијама колико се новца троши у Савезу. Дошао сам до податка да је у последње две године за селектора и његов стручни штаб потрошено 16 милиона евра. То је осам милиона евра годишње."

"Да ли је у реду трошити толики новац ако видимо да смо ми млада репрезентација која нема толики извор прихода, да дајемо за селектора и за његов стручни штаб толико новца?", рекао је Видић у великом интервјуу за "НИН".

Упитао је и да ли би требало и он да прво иде у затвор да би сутра обављао неку функцију у српском фудбалу.

"И, како то да Драган Џајић, који је био у затвору и признао да се бавио малверзацијама, и Звездан Терзић, који није доказао невиност, већ су процеси против њега застарели, воде две највеће организације у српском фудбалу – ФСС и Звезду. То је питање које сви треба да постављамо", додао је.

Он је навео да је то "порука за све људе у Србији да се не гледа рад, да уопште није битно да ли си радио добро или лоше, битно је да будеш подобан".

Неколико дана након фудбалског земљотреса који је покренуо некадашњи репрезентативац и званично најбољи странац у историји Манчестер јунајтеда, појавио се финансијски извештај Фудбалског савеза Србије.

Њега је у емисији "Међу нама" на телевизији "Нова С" показао Мирко Поледица, бивши фудбалер и председник синдиката професионалних фудбалера Србије "Независност".

Према његовим речима, финансијски извештај ФСС усвојен је на скупштинској седници 8. јула и тиче се "учешћа појединих група расхода у укупним расходима за период 1. јануар – 31. децембар 2022. у односу на 1. јануар – 31. децембар 2021."

У колони "Лична примања: Селектори и чланови стручних штабова свих селекција" стоји да је у 2021. утрошено 742.215.399,58, а у 2022. 1.233.565.814,17 динара.

Тај износ сабран износи нешто мало више од 16 милиона евра о којима је Видић говорио.

Стојковић: Шта да сам зарадио и 116 милиона?

На питање да ли је истина оно што је некадашњи репрезентативац изјавио, селектор је имао јасан одговор.

"Није", одмах је прокоментарисао Пикси у интервјуу за "Спортски журнал".

"Ако Видић изађе са информацијом где се помињу селектор и стручни штаб, онда мора да стоји иза тога. Ради се о класичној обмани и збуњивању јавности."

Верује да је 42-годишњак из Ужица изманипулисан и да не поседује тачне информације.

"Он у тим годинама и са таквим амбицијама не сме да дозволи нешто тако. На крају крајева, да сам зарадио не 16, већ 116 милиона евра, у чему је проблем?"

"Чији је то новац, ко је те паре унео у Савез? Није то државни новац? Могу тачно да вам кажем колико смо зарадили, али чему то. Постоје порески органи, тачно се зна колико смо платили њима. Не знам да ли је Немања изманипулисан, да ли постоји групација која га је навела да каже тако нешто."

Пикси је говорећи за спортски лист навео да није зарадио спорне милионе и додао да је "Видић постигао ауто-гол тајмингом".

"Не може да ме повреди неко као он који не ради ништа. Веома је ружно оно што је рекао. Показао је непоштовање према мени. Као селектор нисам могао да му помогнем, а ни одмогнем у жељи да постане председник ФСС. То нису оптужбе него коментари који не приличе њему."

Није се ту зауставио...

"Он је велико фудбалско име, поштовао сам га и увек говорио лепо о њему. Били смо поносни на његове игре. Затечен сам пре свега његовим основним незнањем. Ако већ помиње бројке, неких 16 милиона, прво мора добро да се информише. Треба неко да му објасни и поједностави шта су биланси, завршни рачуни итд. Место за ту врсту питања је седница Скупштина, чије је члан", изјавио је Стојковић.

Ипак, додаје да Немања не посећује седнице Скуштине и да му је посебно засметало што је славни дефанзивац говорио о његовим претходним ангажманима.

"Никад није био, нити ће да дође. Нисмо сви те среће да радимо и играмо у Енглеској. Неко мора да ради и на другим местима. Ружно да се у том контексту помиње моје име. Може да ме критикује, да му се не свиђа како играмо, које играче позивам... Направио је ауто-гол са тајмингом. Могао је да каже пре или после, а не дан,два пред церемонију жреба, у Филхармонији, где смо с поносом представљали Србију."

Поледица је позвао Стојковића да објави тачне износе које добија за функцију коју обавља и да, уколико се они не поклапају са усвојеним финансијским извештајем, треба да контактира свог послодавца, а то је Фудбалски савез Србије.

Дотакао се и других тема у буџету кровне организације овог спорта, откривши да је у члану 14 под називом "финансијски и ванредни расходи" у 2021. издвојено 15.702.000 динара, али да је за следећу годину уследило увећање приближно десет пута и да је потрошено 134.533.000 динара.

"Ignoratia iuris nocet"

Са Теразија 35 су реаговали саопштењем и "узвратили паљбу".

"Стари Латини кажу: 'Ignoratia iuris nocet" – непознавање права шкоди', а сличан модел би могао да се примени на иступе двојице чланова Скупштине претходних дана", наводи се на почетку саопштења Фудбалског савеза Србије.

Тиме се, поред Видића, алудира и на Поледицу, због објављивања записника за седнице Скупштине.

"Додуше, један од њих се никад није ни појавио на седницама, а представља Јединство Уб. Само овај пут ради се о непознавању читања финансијских извештаја и контних оквира, чиме сте покушали јавност да доведете у заблуду."

ФСС је подвукао да се овакве расправе не воде у медијима, него на седницама Скупштине, да је питање "где је био господин Немања Видић 2021. године у марту и што тада као истакнуто фудбалско име није поставио питање – због чега и колико ФСС одваја средстава за ангажовање стручњака из, како на ниподаштавајући начин, тврди Кине и Јапана" (у којем Пикси и даље обара рекорде) и да би требало да уживају у великом успеху репрезентације после 24 године.

Међутим, из Савеза нису реаговали на коментаре који се тичу председника Драгана Џајића, иако би то, у оваквој ситуацији, било очекивано.

"Џајић четири године није успео да докаже да је невин и онда га је пре 11 година тадашњи председник Србије Томислав Николић аболирао. Џајић је то прихватио и тиме признао да је крао Звезду, односно учествовао у малверзацијама", рекао је Видић између осталог.

Подсетимо, некадашњи штопер Црвене звезде, суботичког Спартака, московског Спартака, Манчестер јунајтеда и Интера из Милана, кандидовао се за председника ФСС-а у фебруару ове године.

"Поновићу, ја сам био први кандидат. Џајић се кандидовао против Немање Видића, а не Немања Видић против Драгана Џајића", више пута је поновио.

Он је тада представио млади тим који би донео промене, а који су, између осталих, чинили Милан Лане Јовановић, Данко Лазовић, Славољуб Муслин, Милорад Мажић, Јована Дамњановић, Бранко Милановић, оснивач и први човек компаније "Нордеус"...

Ипак, према његовим речима, тада су четири региона који одлучују о новом шефу Савеза пружили подршку Џајићу и "донели одлуку пре гласања", због чега је повукао кандидатуру како "не би дао легитимитет новоизабраном председнику".

image
VV inauguration
banner